Rivierengebied

Tieners mogen zélf aan de slag in de operatiekamer

De scholieren mogen zelf een kijkoperatie uitvoeren op een 'dummy'.
De scholieren mogen zelf een kijkoperatie uitvoeren op een 'dummy'. © Omroep Gelderland
TIEL - Er is een schreeuwend tekort aan personeel in de ziekenhuizen en de zorg in het algemeen. En dat tekort neemt naar verwachting alleen maar toe door vergrijzing. Ziekenhuis Rivierenland in Tiel gaf dit weekend daarom in de operatiekamers workshops aan middelbare scholieren.
De leerlingen kijken hun ogen uit en mogen zelf ook een kijkoperatie uitvoeren op een 'dummy'-buik. Ze leren hoe schaar en naald te hanteren bij het hechten van een operatiewond en krijgen te horen hoe de narcose wordt toegediend bij een patiënt, in dit geval een levensgrote pop.
En zo ging het eraan toe in het ziekenhuis:
Ziekenhuis opent deuren voor jongeren

'Mooi om te zien'

"Ik heb altijd interesse gehad in ziekenhuizen en operatiekamers", zegt de 16-jarige Anne-Fleur. "Mijn oma moest ooit geopereerd worden en ik vond het mooi om te zien hoe een leven door zo'n operatie verbeterd wordt."
Ook haar medescholieren vinden het allemaal razend interessant. Het lijkt er op dat het ziekenhuis door deze workshops een toekomstige generatie zorgmedewerkers binnen kan halen.

Tekort wordt groter

"Er is een tekort aan personeel, zeker bij ons in de operatiekamers", legt hoofd operatiekamer Marloes Wellens uit. "Dat tekort gaat tot 2040 alleen maar groter worden, dus is dit een mooie manier om jonge mensen te interesseren voor het vak."
De scholieren krijgen niet alleen de mooie kanten van het werken in een operatiekamer te horen. Wellens: "Fysiek wordt het zwaarder, omdat ook de patiënten zwaarder worden. Daarnaast zijn, door verbeterde technieken, de operaties sneller uit te voeren. Dat betekent echter wel dat er vaker met patiënten en apparatuur geschoven moet worden."
En Anne-Fleur, wat gaat ze doen? Ze lijkt enthousiast geworden na de workshop. "Ik denk dat ik de opleiding voor dit vak ga doen."