Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Stormloop op gratis boompjes en struiken

Boompjes redden voor een betere biodiversiteit.
Boompjes redden voor een betere biodiversiteit.
BEMMEL - Met grof geweld versnipperd worden door een bosmaaier of langzaam sterven door te weinig zonlicht. Dat is het lot van miljoenen 'kansarme' jonge boompjes en struiken. Doodzonde vinden ze bij de stichting Meer Bomen Nu. Sinds 2020 geven zij jonge zaailingen een nieuwe kans. Ze oogsten ze en delen ze gratis uit aan natuurliefhebbers. Steeds meer mensen hebben belangstelling.
Verspreid over Gelderland zijn meerdere Bomenhubs waar mensen hun favoriete stekjes kunnen uitzoeken. En die uitdeeldagen winnen aan populariteit. "We werken sinds kort met tijdsloten om het een beetje gestructureerd te houden", aldus vrijwilliger Ewald Nijenhuis van Bomenhub Bemmel. "Binnen no-time zaten we vol en moesten we mensen teleurstellen."

Honderdduizend zaailingen

Meer Bomen Nu is een landelijke stichting die in iedere provincie een afdeling heeft. "In Gelderland hebben we als doel om dit plantseizoen 100.000 zaailingen een nieuwe kans te geven om uit te groeien tot volwassen boom of struik", aldus Ewald. Volgens hem loopt de teller lekker door: "Sinds de start in het najaar zitten we al op 65.000 boompjes. En we kunnen nog een aantal weken aanplanten."
Deze cijfers staan in schril contrast met de 8000 boompjes die in het eerste seizoen van Meer Bomen Nu een nieuw plekje kregen. Ewald: "Toen was het meer op hoop van zegen en kijken wat ons stond te wachten. Tegenwoordig nemen sommige mensen op uitdeeldagen ook stekjes mee. We winnen echt aan populaireit."
Boompjes en struiken krijgen tweede kans

Biodiversiteit verbeteren

Door boompjes en struiken te redden wil Meer Bomen Nu zorgen voor een betere biodiversiteit. "Op sommige plekken gaat het goed, maar de algemene trend is dat de biodiversiteit nog steeds achteruitgaat", vertelt Ewald. "Dus we moeten gruwelijk ons best doen om dat te dempen en het tij te keren. We moeten in Gelderland echt gaan vergroenen."
Dat doen ze bij Meer Bomen Nu niet alleen met het uitdelen van gratis zaailingen. Ewald: "We geven mensen ook tips en advies. Op die manier proberen we te inspireren. En mensen mogen uiteraard ook vrijwilliger worden tijdens onze oogstdagen."
Met een knipoog besluit hij: "Die zijn altijd heel gezellig met koffie, thee en taart".