Stedendriehoek

Nieuw geopende markthal verdeelt de meningen: 'Zonde van het geld'

De nieuwe markthal in Apeldoorn.
De nieuwe markthal in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Apeldoorn heeft een nieuwe markthal. Tegenover het stadhuis is een houten overkapping van formaat verrezen. Uitgekozen door Apeldoorners, vóór de Apeldoorners. Maar nu het bouwwerk op het Marktplein officieel is geopend, zijn de meningen erover verdeeld.
Apeldoorners die voor het eerst langs de 17 meter hoge houten constructie lopen, blijven veelal staan, kijken omhoog en maken soms een foto. Inwoners zien de markthal als een verrijking van de stad. “Mooi, indrukwekkend, en sfeervol”, klinkt het desgevraagd. “Het vult de ruimte op een fantastische manier.”
Anderen vinden het bouwwerk van 35 bij 42,5 meter te groot. “Kleiner was mooier geweest", klinkt het. “Het is een beetje druk naast alle andere gebouwen”, zeggen inwoners van de stad ook. Het prijskaartje van 6 miljoen euro had volgens sommigen wel beter kunnen worden besteed.

Knus geluid

Onder de overkapping kunnen activiteiten worden gehouden, zo is het idee. Bestaande evenementen, zoals de kermis kunnen in aangepaste vorm op het Marktplein blijven plaatsvinden. Ook de marktkramen van de weekmarkt staan deels onder de overkapping.
“Maar wat is het nut daarvan?”, vraagt Hélène Dijkstra zich af. Ze woont vlakbij het Marktplein. “Als het hard regent, dan waait die regen er gewoon onderdoor. Dus wat is de toegevoegde waarde?” Stadsgenoot Maarten Maris vindt die meerwaarde in het ‘knusse’ geluid dat de markthal geeft tijdens de markt: “Heel sfeervol”.

Vogelhuisje

Het bouwwerk heeft al een bijnaam, weet Dijkstra: “Het Vogelhuisje, zo wordt het genoemd. Ik vind het wel een duur vogelhuisje, voor 6 miljoen euro. Ik vind het zonde van het geld.”
Nu de houten constructie er eenmaal staat, moet je het niet meer over de kosten hebben, stelt inwoonster Tineke Lemmens: “Je moet nooit over prijzen praten. Als je het mooi vindt en je hebt het geld, dan moet je het doen”.
Met de voltooiing van de markthal is het ‘Plein van de Stad’, zoals het Marktplein wordt genoemd, klaar. Apeldoorn werkt aan een grondige opknapbeurt van de binnenstad, dat een groen en bruisend stadspark moet worden.

Keuze van de inwoners

In 2018 vroeg de gemeente Apeldoorn inwoners te kiezen uit verschillende ontwerpen voor het Marktplein. Het ontwerp met de markthal kreeg de meeste stemmen. Hierin stonden ook nieuwe bestrating en lantaarnpalen, boombanken, houten banken en meer groen ingetekend. Dat was in 2022 al klaar. De markthal moet eind volgende maand helemaal af zijn.
Hoewel de laatste hand aan de markthal nog gelegd moet worden, werd deze vrijdagavond al officieel geopend door burgemeester Ton Heerts. Diezelfde avond vond het eerste evenement in de markthal plaats. Zo'n 1600 deelnemers van de Nightrun startten onder de houten overkapping.
De markthal is bijna klaar.
De markthal is bijna klaar. © Omroep Gelderland