Rijk van Nijmegen

Dierenarts waarschuwt voor aanschaf bijzondere kat: 'Doe het niet'

Een Scottish Fold.
Een Scottish Fold. © ANP
NIJMEGEN - Hij ziet er lief uit, is te koop in Nederland en speelt de hoofdrol in een pas uitgekomen film. Het kattenras Scottish Fold dreigt nog populairder te worden dan hij al is, maar dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen hoopt dat mensen héél goed nadenken voor ze hem aanschaffen.
De Britse zanger Ed Sheeran heeft er één, Taylor Swift bezit er zelfs twee en ook topmodel Claudia Schiffer is maar wat trots op haar prachtige kat. De Scottish Fold is misschien wel populairder dan ooit, maar het dier komt met een enorme gebruiksaanwijzing. En daar kan hij zelf weinig aan doen.

Dubbelgevouwen oortjes

"De Scottish Fold heeft een genetische afwijking: dubbelgevouwen oortjes. Mensen vinden het mooi om daarnaar te kijken, maar eigenlijk is het een gebrek", legt dierenarts Wessels uit. "De oorpunten zijn helemaal verdraaid door een kraakbeengebrek. Het ziet er cute uit, maar het leidt tot allerlei problemen bij die kat - problemen die je helemaal niet wil hebben."
"Er schattig uitzien is iets anders dan een gezond dier zijn", vervolgt Wessels. "Een kat hoort twee prachtige oorschelpen te hebben. Als daar een keer viezigheid in komt, schudt een kat een keer flink met z'n kop en dan is de viezigheid eruit. Maar dat lukt een Scottish Fold niet. Dat vergroot de kans op oorontstekingen en allerlei ellende aan de trommelvliezen. Dat willen we niet."

Constant pijn

En er is meer aan de hand met de Scottish Fold. Het soepele kraakbeen zit niet alleen in de oren, maar in alle gewrichten van het lijf. De kat heeft daardoor op veel meer plekken pijn dan alleen in de oren. Hem fokken is in Nederland om die reden niet toegestaan, maar hem kopen mag wél. Wie dat doet, moet er wel rekening mee houden dat het dier veel pijn heeft en voor hoge dierenartsrekeningen kan zorgen.

Afgelopen woensdag ging de film Argylle in première. Eén van de hoofdrollen in de film is weggelegd voor een Scottish Fold. Het dier reist met de hoofdpersoon mee in een rugzak met een rond raampje, waardoor de kat naar buiten kan kijken. Regisseur Matthew Vaughn is getrouwd met de eerder aangehaalde Claudia Schiffer. Het Duitse model is op haar beurt weer de eigenaar van Chip, de Scottish Fold die de hoofdrol speelt in de film.

Dat het dier op het verlanglijstje van mensen staat, ligt volgens de dierenarts verscholen in de populariteit van de soort. "Helaas wordt deze kat door veel mensen gezien als een modeartikel. Eigenlijk had in het verleden besloten moeten worden niet door te fokken met de Scottish Fold. Maar ja, iemand vond ze zó leuk om te zien, dat er toch mee is doorgegaan. De rest is geschiedenis. Maar mensen, doe het niet."
Claudia Schiffer en haar Scottish Fold genaamd Chip, tijdens de filmpremière van Argylle.
Claudia Schiffer en haar Scottish Fold genaamd Chip, tijdens de filmpremière van Argylle. © ANP
Het is niet de eerste keer dat Wessels dit meemaakt, zegt hij. "In mijn jeugd speelde het ook rondom Lassie. Iedereen wilde zo'n hond als Lassie hebben en wie er één had, zorgde ervoor dat de hond zo snel mogelijk zo veel mogelijk puppy's kreeg. Er werd nauwelijks aan selectie gedaan, alles werd maar met elkaar gekruist."
"Dat had tot gevolg dat ook de individuen die genetisch niet zo sterk waren, die een geringe afwijking hadden, op de markt kwamen. Met als gevolg dat het steeds erger en slechter ging, tot het ras aan de rand van de afgrond kwam te staan", verzucht de dierenarts.

Chihuahua, sneeuwuil, labradoedel

En er zijn meer voorbeelden. Realityster Paris Hilton maakte de chihuahua populairder dan hij al was, de Harry Potter-filmreeks zorgde ervoor dat mensen ineens op zoek gingen naar een sneeuwuil als huisdier en de presidentiële familie Obama bezorgde de labradoedel wereldwijd faam. "De Amerikaanse president had er één, dus ja: dan wordt hij populairder", aldus Wessels.
Toch houdt de Nijmeegse dierenarts hoop. "Het houden of fokken van een paar hondenrassen wordt in Nederland verboden", weet hij. "Gelukkig gaan de minister en de politiek langzaam maar zeker mee en zeggen ze: dit moeten we niet willen. Ik ben er helemaal vóór dat mensen een leuke kat willen, geweldig. Maar dan wel eentje met een gezond pakket genen en niet met allerlei genetische afwijkingen waar hij last van heeft."