Achterhoek

Chef-kok verzet zich tegen weggooien van 'lelijke' groenten en fruit

Chef-kok Nel Schellekens en kromme komkommers.
Chef-kok Nel Schellekens en kromme komkommers. © Omroep Gelderland / ANP
WOOLD - Chef-kok Nel Schellekens uit Woold roept consumenten op om groenten te kopen die niet aan de standaarden voldoen. Ze is woest nadat een boer uit Zuid-Holland recent achterbleef met zeker 50.000 kilo aan wortels, omdat die te lang, te groot, te dik of een beetje lelijk waren.
"Zijn we helemaal gek geworden?", zegt Nel uit frustratie op Radio Gelderland. "Over krom gesproken: dit is pas krom! Omdat we het niet willen kopen. Sterker nog, je kunt het niet eens kopen."
Nel legt uit hoe het komt dat er in de winkels nauwelijks kromme wortels of komkommers te vinden zijn. "Het wordt voor je bepaald hoe het aangeboden wordt. Groenten moeten volgens Europa aan bepaalde handelsnormen voldoen. Daarin staat bijvoorbeeld hoe recht en fantastisch mooi die komkommer moet zijn voordat die in de schappen belandt. Wij als consumenten weten daardoor niet beter."

'Perfecte' komkommers

Volgens Nel worden de groenten verdeeld in een soort A- en B-klasse. "Een komkommer is om en nabij 40 centimeter en moet ongeveer 400 gram wegen. En hij moet helemaal recht zijn. Dus hij mag niet een beetje krom zijn en er mag ook geen te dikke rimpel in de schil zitten", vertelt de chef-kok.
Voor die B-klasse beurt die boer niet of nauwelijks. Dat kan toch niet?
Chef-kok Nel Schellekens
"Alles wat wij zien is daarom even mooi, even perfect en even fantastisch. Maar zo groeit lang niet alles. Ongeveer 50 procent groeit niet naar die zogenoemde A-klasse."

Gevolgen voor boer

En dat heeft grote gevolgen voor de boer of teler. "Die loopt maar met die B-klasse groenten te leuren en hoopt er nog wat geld mee te beuren. Het erge is nog: je bent 100 procent aan het telen, maar je beurt maar voor 50 procent. Want voor die B-klasse beurt die boer niet of nauwelijks. Dat kan toch niet?", zegt Nel verontwaardigd.

Oproep

Haar oproep: "Een wortel is een wortel, klaar. Ik vind dat de consument zelf moet bepalen wat voor een maat 'ie wil, en de boer of teler moet een gewone prijs kunnen beuren. Als het je echt aan het hart gaat, ga dan actief op zoek. Laat van je horen, consument!"