Gelderland

Weer terug in de Achterhoek, warm welkom voor Montferland

Taart bij het warme welkom
Taart bij het warme welkom © Regio 8
ZEDDAM - Montferland is weer een Achterhoekse gemeente. De gemeenteraad stemde vorig jaar, na de nodige gesprekken, in met toetreding tot het samenwerkingsverband Regio Achterhoek en het verlaten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.
Deze week werd de vlag bij het gemeentehuis in Didam gehesen als symbool voor de toetreding. “De acht is terug in de Achterhoek”, aldus de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans, ook voorzitter van de Regio Achterhoek. “Voor ons is dat echt betekenisvol.”
Boumans was donderdag te gast in Didam om, samen met de Montferlandse burgemeester Harry de Vries, de vlag te hijsen op de hernieuwde samenwerking. Montferland verliet het samenwerkingsverband in 2016, maar de gemeenteraad besloot vorig jaar na de nodige discussies weer terug te keren. “Het is een lang proces geweest”, weet De Vries. “Maar ik denk dat het een goede keuze is voor Montferland.”

Nog niet vol

Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn op dit moment de andere leden van 8RHK Ambassadeurs. Daarmee zit de organisatie niet per se vol. “Links en rechts vang je signalen op dat gemeenten die naburig zijn aan de Achterhoek onze samenwerking interessant vinden en ook wel mee willen doen”, geeft Boumans aan. “Dat is aan hen, wij staan open voor alle gesprekken, maar we zijn niet op acquisitie.”