Liemers

Vrijwilligers kringloop staan versteld van wat ze aantreffen in kledingcontainers

Ben Peelen vindt de vreemdste dingen in kledingcontainer.
Ben Peelen vindt de vreemdste dingen in kledingcontainer. © Benjamin Beernink / RTV Connect
ZEVENAAR - Sigarettenpeuken, restjes eten en luierzakken: het zijn slechts een paar voorbeelden van zaken die medewerkers van de kringloopwinkel in Zevenaar regelmatig aantreffen wanneer ze de kledingcontainers legen. "Ruim 25 procent is afval", zegt Daniëlle Willemsen.
De medewerkers van Stichting Kringloopcentrum De Liemers zijn het afval in de kledingcontainers zat. "We komen allerlei rotzooi tegen. Stukken tapijt of schuim, of oude dekbedden en kussens die vergeeld zijn", vertelt Ben Peelen aan mediapartner RTV Connect.

Dildo met haartjes

Daar blijft het niet bij. Vorig jaar vond Peelen drie grote zakken met Chinees eten tussen de kledingzakken. ‘"Dat gooi je er toch niet in? En dat terwijl de prullenbakken om de hoek staan." De medewerker van de kringloop heeft wel een idee waarom mensen het doen. "Mensen worden steeds makkelijker. De afvalkosten worden duurder en dan is het makkelijker om het in de kledingbakken te gooien."
Maar het kan nóg gekker: "Op een gegeven moment kijk je er niet meer van op als je een grote dildo vindt met haartjes eraan. Ook heb ik een keer een latex body gevonden. Ik dacht: 'wat is dat voor een ding?'", zegt Peelen.
"We hebben veel afdelingen bij de kringloop, maar een SM-afdeling gaan we niet beginnen", grapt Willemsen op Radio Gelderland.

Zakje urine

Niet alleen vinden Peelen en zijn collega's gekke attributen, volgens hem wordt de container ook regelmatig als sanitaire voorziening gebruikt. Zo vertelt hij hoe een groep jongeren besloot in een zakje te plassen en dat in een van de kledingbakken te stoppen. ‘"Asociaal! Waarschijnlijk ging het om jongelui die bezopen waren. Maar dat zakje bleef niet dicht en ging open. Toen konden we alles wat in de container zat, weggooien."
"Het is gewoon ontzettend smerig", vult Willemsen aan. "De geur gaat in de kleding zitten. De hele container met inhoud kan je gewoon weggooien. Terwijl die container ervoor bedoeld is dat mensen laagdrempelig goede kleding een tweede leven kunnen geven."

Geen grapje

Wanneer er viezigheid in een kledingbak belandt, moet dat worden schoongemaakt. De kringloop heeft al meerdere keren opgedraaid voor de kosten. "Het schoonmaken kost ongeveer 100 euro per keer. En het spul wat er verder in zit, kun je ook weggooien. Het is dus geen grapje wat je uithaalt." Peelen hoopt dan ook dat de mentaliteit gaat veranderen. "De mensen moeten zelf gaan beseffen dat het er niet in hoort."
Gelukkig zijn er tal van alternatieven. "Tweedehandskleding kan je ook inleveren bij de kringloop zelf", zegt Willemsen. "Ook kunnen wij het eventueel komen ophalen. Dan wordt het sowieso niet vies." Het sluiten van de bakken ziet ze niet zitten. "Stel, je bent in het weekend je kledingkast aan het opruimen en je gaat daarna bijvoorbeeld naar de supermarkt, dan is het superhandig om de kleding ondertussen op een laagdrempelige manier in te leveren. Alleen met oud en nieuw sluiten we de kledingbakken, om te voorkomen dat er vuurwerk in wordt gegooid", aldus de kringloopmedewerker.
Mediapartner RTV Connect volgde Peelen tijdens het legen van de afvalcontainers in Zevenaar: