Liemers / Achterhoek

Gezondheid en natuur in gevaar door drugsafvaldumpingen

Drugsafval
Drugsafval © Persbureau Heitink
LOERBEEK - Het was dit jaar flink raak met dumpingen van drugsafval in de Achterhoek: in Sinderen, Pannerden en Loerbeek werden tientallen jerrycans en vaten met drugsafval achtergelaten. Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen: de dumpingen brengen gevaar voor de gezondheid, schade in de natuur en flinke opruimkosten met zich mee.
Zo werden in Loerbeek, vlak naast een terrein van Natuurmonumenten, 82 jerrycans en twee vaten met synthetisch drugsafval gedumpt. "Het opruimen ervan is niet alleen een kwestie van kannetjes weghalen", zegt Jordi Frowijn, boa van Natuurmonumenten. "Na onderzoek bleek een aantal van die kannen te zijn gaan lekken. We hebben de weg moeten afgraven om zoveel mogelijk van het gelekte materiaal ook op te kunnen ruimen."

Gevaar voor mens, dier en plant

"Het bodemleven en planten gaan eraan kapot, alle dieren die ermee in aanraking komen gaan dood. Ook bezoekers komen ermee in aanraking. Het zijn vaak zure, bijtende en gevaarlijke stoffen die hele grote gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid", vervolgt Frowijn.
Dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen op langere termijn. "Grondwater wordt vaak gewonnen in natuurgebieden. Als het drugsafval doorzakt naar het grondwater, kan het uiteindelijk ook in ons drinkwater terechtkomen."
Soms duurt het lang voordat een dumping ontdekt wordt, waardoor de schade des te groter is
provincie Gelderland
Ook Staatsbosbeheer waarschuwt dat drugsafval gevaarlijk is voor mens en dier: "Ons dringende advies aan bezoekers is dan ook om altijd van dit chemische afval af te blijven en de dumping te melden bij de politie of boswachter. Staatsbosbeheer huurt gespecialiseerde bedrijven in voor het opruimen."
De provincie Gelderland deelt de zorgen: "Drugsdumpingen brengen altijd grote risico’s met zich mee, voor mens, dier en omgeving. En soms duurt het lang voordat een dumping ontdekt wordt, waardoor de schade des te groter is."

Te weinig toezicht

Het is volgens Frowijn lastig om drugscriminelen aan te pakken. "Het buitengebied is heel groot en er zijn te weinig mensen om toezicht te houden. Er zijn zoveel weggetjes of plekken waar nooit iemand komt, dat het eigenlijk een blinde vlek aan het worden is."
Kijk naar een reportage:
Gezondheid en natuur in gevaar door drugsafvaldumpingen
Ook speelt mee dat het achterlaten van vaten en jerrycans een actie van een paar minuten is. "Ze komen bijvoorbeeld aanrijden met een kiepaanhangwagen, waarmee ze het storten of ze gooien het achter uit een busje", zegt Frowijn. De kans dat iemand op heterdaad betrapt wordt is klein.

Forse kosten

De opruimkosten kunnen flink in de papieren lopen. Bij een grote dumping kan het om enkele tonnen gaan. Uitgangspunt is dat de vervuiler betaalt, maar daders van illegale dumpingen zijn vaak lastig op te sporen. De terreineigenaar draait dan op voor de kosten.
Er is weliswaar subsidie beschikbaar, voor particulieren, verenigingen en stichtingen en Staatsbosbeheer maximaal 200.000 euro per dumping. "Als de subsidiepot leeg is, hebben we pech gehad", zegt Frowijn. "We steken het geld dat we kwijt zijn aan het opruimen van andermans (drugs)afval liever in natuurbeheer."