Gelderland

Zo krijg je knallende kleuren in je grauwe wintertuin

Sneeuwklokjes kleuren de tuin.
Sneeuwklokjes kleuren de tuin. © Dineke Jurrius-Logtenberg
WOLFHEZE - De winter kan best grauw en donker zijn. En ook de tuin heeft zonder het blad en bloemen niet de pracht van de lente en de zomer. Hoe zorg je ervoor dat de tuin er in deze tijd wat kleurrijker uitziet?
"Sneeuwklokjes", zegt Dineke Logtenberg meteen. Dineke is kweker bij de Boschhoeve in Wolfheze en bereidt zich voor op het sneeuwklokjesfeest. "Eigenlijk moeten ze in de herfst al de grond in, maar dan denken de meeste mensen er niet aan." De klokjes komen rond deze tijd boven. Meestal wit, maar een enkeling is geel.

Bloeiende bomen

Een boom of een struik komt elk jaar weer terug en kan ook bloemen hebben die kleur in de winter geven. Zo heeft een toverhazelaar een prachtige gele bloesem. Die kan van eind december tot maart bloeien en de bloemen ruiken heerlijk.
Een andere boom is de gele kornoelje, met veel kleine gele bloemetjes. Die kan zes meter hoog worden en floreert wat later. Van februari tot maart staat die in bloei.

Sierlijke struiken

Een plant die prachtig van vorm is, is de Edgeworthia chrysanth, beter bekend als de papierstruik. Dit is een heester die wijds uitstaat en vanaf januari gaat bloeien. Dan vormen zich velerlei kleine witgele bloemen. Deze plant is ook in de herfst prachtig, dan wordt het blad oranje-geel.
Of neem de 'sneeuwbal', luisterend naar de Latijnse naam Viburnum bodnantense. Die heeft een roze lichtpaarse bloem die in de winter kleurt. De struik is het hele jaar groen en kan wel drie meter worden.

Florerende bloemen

Lager bij de grond groeit de winterakoniet met grote gele bloemen op groene stengels. Deze wordt zo'n vijftien centimeter hoog en is een prachtige bodembedekker. De plant kan een prachtig bed vormen in je tuin, waardoor je weet dat de lente er weer aan komt.
En dan de Helleborus - beter bekend als winterroos. Een super sterke plant die in een pot en in de volle grond kan. De kleur gaat van paars, wit tot gestippeld. "De Helleborus kan bijvoorbeeld eerst in een pot op de tuintafel en later in de grond worden gezet."

Aan de slag in herfst

En omdat je weet dat er volgend jaar weer een winter aankomt, is het slim om in de herfst daar al bij stil te staan. "In de herfst moet je aan de slag voor de winter. Plant dan de bollen of een struik. Want zo krijg je ook kleur in de wintertuin." Zet het dus alvast maar in de agenda.