Arnhem en omstreken

Dit doet alleen maar water drinken met je lichaam

Sportbedrijf Arnhem daagt mensen uit om 7 dagen water te drinken
Sportbedrijf Arnhem daagt mensen uit om 7 dagen water te drinken © Omroep Gelderland
ARNHEM - Water drinken is gezond. Het zorgt voor een fitter gevoel, betere concentratie en het is ook nog eens erg goedkoop. Om het drinken van water te stimuleren, daagt Sportbedrijf Arnhem de inwoners uit: drink een week lang alleen maar water. Dat betekent dus ook geen glaasje bier of wijn in het weekend.
"Wij dagen iedereen uit om zeven dagen lang alleen maar water of thee zonder suiker te drinken", zegt Karin van den Berg van Sportbedrijf Arnhem. "We willen iedereen bewust maken van de positieve effecten van water."
Water drinken heeft namelijk veel positieve effecten op de gezondheid, zegt Van den Berg. "Het is een gezonde manier om je vocht aan te vullen, het verbetert je stoelgang, reinigt je lichaam en zorgt voor een goede afvoer van medicijnen."

Vruchtensappen

In frisdranken en energiedrankjes zitten veel suikers, maar ook in gezond lijkende vruchtensappen. "Je kunt fruit beter eten dan drinken. Op die manier blijven ook de vezels behouden", adviseert Van den Berg. Als je echt van smoothies houdt, kun je volgens haar beter een groentesmoothie drinken: "Daar zitten minder suikers in en dat is dus beter voor je gezondheid."
Het Arnhemse bedrijf AET Europe doet ook mee aan de challenge. "We zitten veel achter de computer, dus we vinden dit een mooie uitdaging om samen aan te gaan", zegt Naomi Soeters namens het bedrijf. Dit doen ze door kannen met water neer te zetten op de bedrijfsvloer. "We maken het water beschikbaar en aantrekkelijk. Zo maak je het leuk en houd je elkaar gezond."
Kijk hoe deelnemers de challenge ervaren:
Sportbedrijf Arnhem daagt inwoners uit: drink een week lang alleen maar water

Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag 1,5 tot 2 liter te drinken. Genoeg vocht in je lichaam is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Alle dranken tellen hierbij mee.

Naast water staan koffie en thee zonder suiker ook in de Schijf van Vijf. Kraanwater heeft daarbij een aantal pluspunten: het bevat geen calorieën, het tast je tanden niet aan en het is overal te krijgen. Daarnaast is kraanwater goedkoop en goed voor het milieu.

Dranken met suiker kun je beter niet te veel en te vaak nemen, zegt het Voedingscentrum Ook light- en zero frisdranken kun je beter niet te veel drinken. Ze bevatten dan wel geen of minder suiker, maar tasten wel - net als gewone frisdrank - je tanden aan vanwege de zuren die erin zitten.