Rijk van Nijmegen

Centrum op slot voor gemotoriseerd verkeer, ondernemers balen: 'Echt schandalig'

De gemeente Nijmegen gaat 's avonds het centrum voor auto's afsluiten
De gemeente Nijmegen gaat 's avonds het centrum voor auto's afsluiten © ANP
NIJMEGEN - Vanaf 14 februari sluit de gemeente Nijmegen verschillende straten in het centrum 's avonds vanaf 18.00 uur voor gemotoriseerd verkeer. Verschillende ondernemers balen van het besluit en verwachten dat het besluit ze veel klanten kost.
Na meerdere proeven in het centrum gaan de Van Welderenstraat, Arksteestraat, de kop van de Molenstraat en een deel van de Eerste en Tweede Walstraat in Nijmegen 's avonds straks echt dicht voor gemotoriseerd verkeer.
De gemeente wil de straten van 18.00 tot 06.00 uur afsluiten om overlast in de buurt tegen te gaan. Op koopavonden is dat iets later, dan zijn de straten vanaf 21.00 uur afgesloten. "De bewoners en bezoekers van het gebied gaven in verschillende enquêtes aan dat de buurt veiliger en prettiger werd door de afsluiting", schrijft de gemeente op haar website. "Met de afsluiting beogen we de geluidsoverlast te verminderen, de verkeersveiligheid te verbeteren en de leefbaarheid in het gebied te verhogen. We willen hiermee de trend van verloedering in het gebied keren", aldus de gemeente.

Rustiger in de straat

Ondernemers in de betreffende straten zijn niet blij met de afsluiting. Een bezwaarschrift, dat werd ondertekend door meer dan vijftig ondernemers uit de betreffende straten, heeft echter geen effect gehad op het besluit van de gemeente. "Eigenlijk alle bedrijven in de straat en ook een aantal bewoners zijn het er niet mee eens", vertelt Niels van tattooshop Rising Bast Arts in de Tweede Walstraat.
Door de afsluiting is zijn winkel lastiger bereikbaar voor klanten. "Tijdens de proefafsluitingen hebben we al gemerkt dat het echt rustiger is in de straat en in de winkel." Dat de straten op koopavond dan wel langer open zijn, is voor hem een schrale troost: "De andere avonden die we open zijn, hebben we nog steeds te maken met minder klanten. Ik baal echt van dit besluit", aldus Niels.

'Hier vallen bedrijven door om'

Ook Konstan, eigenaar van Eroworld, is absoluut niet te spreken over het besluit van de gemeente. "Dit is echt schandalig. Hier gaan bedrijven door omvallen", zegt hij. "We hebben er echt geen moeite mee als de boel 's nachts dicht moet, maar doe het een paar uurtjes later, als de meeste winkels gesloten zijn", vertelt Konstan.
Naast dat het rustiger wordt in de winkelstraten, valt volgens de ondernemers ook de sociale controle weg. "Ik zit hier al 35 jaar met mijn winkel, maar in de proeftijd waarin de straten afgesloten waren merkte ik dat de onrust toenam. Er zijn hier drie inbraken geweest en meerdere vernielingen. De gemeente kan het gewoon niet handhaven."
Konstan laat het er niet bij zitten en heeft daarom nog twee bezwaarprocedures lopen. "Die wacht ik af, maar ik ben inmiddels ook veel geld kwijt aan advocaten", zegt hij. Wat de ondernemers ook niet helpt, is dat de gemeente meerdere parkeerplekken in het centrum weghaalt. "Wie wil er zo nog naar het centrum komen? Niemand interesseert het wat", verzucht de ondernemer.

Waarschuwing

De afsluiting gaat ondanks de bezwaren gewoon door. Als ondernemers kunnen aantonen dat ze als gevolg van de afsluiting inkomsten missen, kunnen ze hiervoor financiële compensatie aanvragen bij de gemeente. Bezoekers hebben nog even de tijd om te wennen en komen bij overtreding weg met een waarschuwing. Vanaf 1 maart krijgen overtreders wel een boete als ze na 18.00 uur de straten inrijden. Die bedraagt 119 euro inclusief administratiekosten.