Gelderland

Vijf tips om je was te drogen in de winter

Hoe doe jij de was in de winter?
Hoe doe jij de was in de winter? © Omroep Gelderland
De was in de winter is een gedoe. In de zomer is het binnen een mum van tijd droog, maar in de winter is dat helemaal anders. Toch wordt in elk huishouden de was gedaan en moet het wasgoed overal worden gedroogd.
Een wasdroger kost best wat energie en ook kan de kleding eronder lijden. Hoe krijg je de was dan droog zonder de hele dag een wasdroger te laten draaien?

Zorg voor droge lucht

Droog je de was binnen? Zorg dan dat je voldoende ventileert. Droge lucht neemt veel makkelijker het vocht uit de was op. Dat kan dus door deuren en ramen open te zetten als het buiten zonnig en droog is. De luchtvochtigheid in je huis gaat daardoor omlaag.
De temperatuur overigens ook. Handig dus om een ruimte te gebruiken waar je niet veel bent, zoals een zolder, serre of badkamer.

Meer tips:

  • Droog op de zolder of in het trapgat. Warmte in huis stijgt op en daar komt de warme lucht langs.
  • Zet een wasrek in de cv-ruimte. Daar is het altijd wel lekker warm.
  • Ventileer goed, het vocht van de was kan dan makkelijk weg.
  • Heb je een kachel of een haard, zet dan daar dan een wasrek bij.

Zonnig en droog, dan kan de was naar buiten

Belangrijk is de luchtvochtigheid, zo lang die buiten laag is kun je de was daar drogen. Het maakt niet uit of het dan vriest. Bij vorst bevriezen de vochtdeeltjes in de was en worden ze meteen door de droge lucht opgenomen. En wat is er nou lekkerder dan wapperende kleding aan een drooglijn buiten. Helemaal als die lekker fris is.
Een vind je de handdoek die gedroogd is aan de waslijn een beetje te hard aanvoelen? Doe hem dan heel kort in de droger en dan voelt die toch weer zacht.