Arnhem en omstreken / Achterhoek

Voorman boeren waarschuwt: 'De temperatuur bij de boeren loopt op'

Boze boeren op het provinciehuis
Boze boeren op het provinciehuis © Omroep Gelderland
ARNHEM - Terwijl in België grensovergangen met Nederland worden geblokkeerd met trekkers, lopen ook in onze provincie de gemoederen weer op. Tientallen boeren boden donderdagavond een petitie aan op het provinciehuis in Arnhem. Maar wat willen ze nu precies?
Op de Markt in het centrum stonden in de avond zo'n 120 trekkers. In het provinciehuis spraken de boeren met landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB). Ze maakten hem duidelijk dat de in hun ogen verregaande Europese klimaatmaatregelen niet werkbaar zijn.
Willeam Schoonhoven voerde namens de boeren het woord. "Er zijn te veel regels. Wij willen gewoon ons land kunnen bemesten zoals dat hoort. Gewoon kringlooplandbouw: gewassen van het land halen en dierlijke mest terugbrengen. Nu moeten we onze mest volgens de nieuwe regels allemaal verwerken in fabrieken, wat heel veel energie kost, en kunstmest op het land strooien, wat óók weer heel veel energie kost. Dat doen we dan voor het milieu."

Nieuwe mestregels van de Europese Unie brengen de boeren in grote problemen, stelt boerenorganisatie LTO. Ze mogen sinds kort veel minder dierlijke mest op hun land brengen, maar het overschot aan mest kunnen ze niet kwijt. Alle organisaties van melkveehouders en de Nederlandse Zuivel Organisatie eisen daarom dat minister Adema van Landbouw op zeer korte termijn in Brussel duidelijk maakt dat het menens is. "Een aantal desastreus uitwerkende Europese regels moet opgeschort worden omdat er duizenden Nederlandse melkveebedrijven in gevaar komen door overhaast ingevoerde maatregelen."

'We worden belogen en bedrogen'

"De portemonnee is leeg en de putten staan vol stront", gaat Schoonhoven verder. Hij heeft inmiddels geen vertrouwen meer in de politiek. "We worden echt voor de gek gehouden. We worden belogen en bedrogen."
Veehouder Willeam Schoonhoven voerde het woord namens de boeren
Veehouder Willeam Schoonhoven voerde het woord namens de boeren © Omroep Gelderland
De veehouder uit Beemte-Broekland stelt dat met alle beperkingen die de boeren wordt opgelegd, voedselschaarste wordt gecreëerd. "Het wordt ons echt onmogelijk gemaakt. Boeren stoppen ermee. Die hebben er gewoon geen zin meer in en de opvolgers ook niet. De volgende stap is gewoon voedselschaarste in heel Europa. Mensen zoals Mark Rutte, die goed verdienen, redden zich wel. Maar de gewone man, daar maak ik me zorgen om. Want we zijn echt de boel aan het kapotmaken. De voedselprijzen stijgen niet voor niks."

'Ik weet heel goed wat er speelt'

Provinciebestuurder Zoet snapt dat er onrust heerst onder boeren. "Weet dat wij in Gelderland trots zijn op onze boerenbedrijven. De zorgen die jij uitspreekt bij boerengezinnen, die herken ik. En ik zal deze petitie ook zeker overhandigen. Voordat ik hier gedeputeerde werd, was ik zelfstandig ondernemer, ook in de veehouderij, dus ik weet heel goed wat er speelt. En ik wil er ook erg bij betrokken zijn", benadrukt hij.
Voordat ik hier gedeputeerde werd, was ik zelf veehouder
Provinciebestuurder Harold Zoet
"Ik heb ook proberen uit te leggen wat wij als provincie wel doen voor de boeren. Hoeveel miljoenen wij investeren om de boerenbedrijven ook duurzaam te maken en ook die boerenbedrijven toekomst te bieden", voegde de gedeputeerde toe.
Zoet verwacht dat een nieuw kabinet gunstig uitpakt voor de boeren. "We hebben coalitieonderhandelingen en ik heb goede hoop dat daar iets goeds uit gaat komen, ook voor deze sector."

'Problemen worden bewust gecreëerd'

Allemaal mooie woorden, reageert Schoonhoven. "Maar er wordt helemaal niets opgelost." Problemen worden volgens hem bewust gecreëerd door linkse partijen. "Maar niemand zit daar op te wachten. De hele Europese en Nederlandse bevolking staat achter de boeren. Die willen gewoon gezond en betaalbaar voedsel. Die willen niet aan de insecten en de plantjes, gewoon normaal voedsel zoals we dat altijd gehad hebben. Laat ons boeren zoals we denken dat we dat moeten doen."
De temperatuur bij de boeren loopt op. En als die hoog genoeg is, komen er uitspattingen
Veehouder Willeam Schoonhoven
De veehouder vindt dat de provincie zich niet moet verschuilen achter Brussel. "Weet waar je mee bezig bent, en als je het niet eens bent met dat beleid, stop er dan mee. Neem je verantwoordelijk."
Schoonhoven sluit nieuwe boerenacties in Gelderland niet uit. "De temperatuur bij de boeren loopt op. En als die hoog genoeg is, komen er uitspattingen. Van tevoren is niet te voorspellen waar dat toe leidt, maar dan gaan we wat meer richting Franse toestanden."