Arnhem en omstreken / Achterhoek

Ruim honderd trekkers voor provinciehuis Arnhem

Inmiddels staan er zo'n 100 tractoren voor het provinciehuis.
Inmiddels staan er zo'n 100 tractoren voor het provinciehuis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vele tientallen boeren zijn donderdagavond naar het provinciehuis in Arnhem gekomen. Ze wilden daar een petitie aanbieden aan de Gelderse commissaris van de Koning Henri Lenferink en landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB). Zo'n 120 landbouwvoertuigen stonden op de Markt, meldt een verslaggever.
De boeren trokken uit verschillende regio's, met name vanuit de Achterhoek, per trekker naar Arnhem. Daar werden ze in het provinciehuis ontvangen. "Omdat het donker is, worden de boeren binnen uitgenodigd", zei een woordvoerder van de provincie eerder. Daar stond ook wat eten voor hen klaar: soep met ballen.

Onwenselijke maatregelen

De boeren kwamen een manifest overhandigen waarin staat dat alle volgens hen onwerkbare en onwenselijke maatregelen niet doorgaan of worden teruggedraaid. Daarmee gaat het onder andere over de Green Deal en alle Nationaal Programma's Landelijk Gebied. "Mocht er een overheidsinstantie bovenstaande punten overschrijven staan wij bij u op de stoep met troep", zo eindigt het pamflet.
Harold Zoet met de petitie.
Harold Zoet met de petitie. © Omroep Gelderland

Goede sfeer

De boeren kwamen eerst op verschillende plekken in de provincie bij elkaar. In Varsseveld verzamelden zo'n vijftig tractoren op een carpoolplaats, om vervolgens onder politiebegeleiding naar de provinciehoofdstad te vertrekken. Volgens een correspondent ter plaatse was de sfeer goed.
Dat was ook het beeld op de Markt in Arnhem. De boeren stonden bij hun voertuigen te wachten totdat de colonne compleet is. Daarna gingen ze het provinciehuis binnen, om met Lenferink en Zoet in gesprek te gaan.