Rivierengebied

Burgemeester over gewelddadig oud en nieuw: 'Willen de mensen veroordeeld krijgen'

Burgemeester Jaco Geurts (links).
Burgemeester Jaco Geurts (links). © Omroep Gelderland
HEDEL - "Ik wil dat de politie en het Openbaar Ministerie (OM) er alles aan doen om de onderste steen boven te halen.” Een maand na de gewelddadige jaarwisseling in Hedel heeft burgemeester Jaco Geurts zijn stilzwijgen enigszins doorbroken. Raadsleden stelden in de raadsvergadering donderdagavond in het gemeentehuis in Kerkdriel een aantal prangende vragen over de ongeregeldheden in het Maasdrielse dorp.
Tijdens de raadsvergadering kregen raadsleden een half uur de tijd om vragen te stellen over de jaarwisseling in Hedel. Het onderwerp was door D66 op de agenda gezet. Fractievoorzitter Tom van Engelen vroeg onder meer naar de stand van zaken over het opsporen van de relschoppers.

'Onderste steen boven'

Burgemeester Geurts gaf aan hier bovenop te zitten, maar er niet teveel over te willen zeggen. “Binnen mijn bevoegdheden, en soms daarbuiten, ben ik echt wel aan het drukken dat de politie en het Openbaar Ministerie er alles aan doen om de onderste steen boven te halen. Maar ik wil het onderzoek niet belemmeren, dus de verdere communicatie hierover laat ik over aan de politie en het OM. We willen de mensen veroordeeld krijgen.”
SGP'er Joost Quick nam tijdens de jaarwisseling de proef op de som en nam polshoogte in Hedel. "De eerste uren was er geen handhaving of politie te bekennen", zag hij. "De SGP zag zelf dat er geen poging werd gedaan de onrust in het begin aan te pakken. We zagen mensen met volle tassen vuurwerk, die ongehinderd naar het centrum liepen om vandaaruit te rellen."

Evaluatie

Vragen waren er ook over de evaluaties met hulpdiensten, bewoners en de gemeente. Geurts gaf aan niks over de bevindingen te zeggen tot de evaluaties zijn afgerond.
Ook andere vragen werden niet beantwoord. Het ging onder meer over op welk moment werd besloten de noodverordening af te kondigen en de inzet van de politie. Ook de kosten van preventiecampagne 'Hou Hèl Heel' en de inzet van jongerenwerkers kwamen ter sprake. Naar verwachting worden de evaluaties deze maand afgerond en besproken in de raad.
Wel sprak de burgemeester zijn dankbaarheid uit aan inwoners die zich hebben ingezet om de jaarwisseling zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat zij dit blijven doen. “Als je het patroon wil doorbreken heb je die gemeenschap kei hard nodig, want het alleen door de burgemeester of de gemeente laten organiseren zal echt onvoldoende zijn.”
Tijdens de jaarwisseling werden auto's, vermoedelijk sloopauto's, op het plein in het centrum in brand gestoken. Omdat daar zwaar vuurwerk in gegooid werd, wilde de brandweer de boel blussen. Maar die werden zelf ook bekogeld. Uiteindelijk is de ME ingeschakeld om alle mensen van het plein te krijgen, zodat er alsnog geblust kon worden. De relschoppers hadden het daarna ook op ME'ers voorzien. Enkele politieagenten begonnen het nieuwe jaar met oorsuizen en hersenschuddingen. Sommigen voelden zich zo bedreigd, dat ze aangifte hebben gedaan van poging tot doodslag.