Liemers / Arnhem en omstreken

Supermarktklanten helpen kinderen die niet ontbijten

Kinderen zamelen spullen in voor de Voedselbank
Kinderen zamelen spullen in voor de Voedselbank © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - De voedselbanken in Nederland houden dit weekend een speciale inzamelactie, onder de titel 'Op een lege maag kun je niet leren'. "Nog steeds beginnen veel schoolgaande kinderen hun schooldag met een lege maag. Daarom worden dit weekend ontbijtproducten ingezameld bij honderden supermarkten.
In bijna achthonderd supermarkten staan dit weekend vrijwilligers van voedselbanken klaar om speciale ontbijtproducten in te zamelen, ook bij een vestiging van Albert Heijn in Zevenaar. Bij binnenkomst zien klanten deze zaterdag direct dat de Voedselbank aanwezig is. Een stelling met ontbijtproducten zoals muesli, pindakaas, soep en havermout laat zien wat er nodig is.

Met een lege maag naar school

Volgens de Voedselbank gaan in Nederland bijna veertigduizend kinderen met een lege maag naar school. Docent Edwin van Eijck geeft les op het Liemers College. Hij zegt dat hij regelmatig leerlingen ziet die totaal onderuitgezakt in de bank zitten. "Futloos. Ik ga natuurlijk niet iedere keer vragen of ze al ontbeten hebben, maar het gebrek aan energie is duidelijk. Als je thuis niet ontbijt, is de eerste pauze waarin je iets kan eten pas om 10.30 uur. Dat is een lange tijd om door te komen als je honger hebt, hoor. Het lijkt me onmogelijk om zo wat te leren op school."
Vrijwilligers deelden deze zaterdag in Zevenaar de hele dag formuliertjes uit aan de binnenkomende klanten. Daarop staan de ontbijtproducten die met 10 procent korting kunnen worden gekocht en dan in de kratten van de Voedselbank kunnen worden gelegd. "Het is een kleine moeite om iemand te helpen en zeker een kind mag niet te weinig eten hebben op een dag", zegt een man, die uit zijn winkelwagen een pak peperkoek in een krat van de Voedselbank legt.

Honderd volle kratten

De actie duurt nog tot en met zondag. Een soortgelijke actie leverde vorig jaar honderd volle kratten met voedsel op, zegt Voedselbankmedewerker Henk de Reus. "Daar hebben we onze negentig gezinnen in de Liemers heel goed mee kunnen bedienen."
De Voedselbank is niet de enige organisatie die kinderen helpt aan een ontbijt. Ook organisaties als het Nederlands Jeugd Ontbijt proberen zo veel mogelijk kinderen aan een goede ochtendmaaltijd te helpen.

1,25 euro voor een ontbijt

Volgens de Stichting Nationaal Hulp Fonds gaat 13 procent van de kinderen zonder ontbijt naar school. Zij gingen in 2023 nog uit van dertigduizend kinderen, oftewel bijna 1260 klassen vol. Het fonds hoopt op donaties, ze verwachten voor 1,25 euro een kind een ontbijt te kunnen geven. "Een glas melk, twee boterhammen en een klein stukje fruit: dat bestrijdt de honger en geeft een betere concentratie in de klas", aldus het Hulp Fonds.
Ook het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis helpen leerlingen aan gratis schoolmaaltijden. De rijksoverheid heeft daar voor dit jaar 166 miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Toch is dat niet genoeg, zegt de Voedselbank, die daarom nu de landelijke supermarktactie opzette.