Rivierengebied

Geertje (72) zwemt het hele jaar door buiten, hoe koud het ook is

Geertje zwemt het hele jaar door in open water.
Geertje zwemt het hele jaar door in open water. © Omroep Gelderland
KAPEL AVEZAATH BUREN - Hoe kouder, hoe lekkerder. Dat is het motto van de 72-jarige Geertje Caneel. Geertje begon in 2020 met het zwemmen in de buitenlucht en deelde haar ervaringen op Facebook. Mensen raakten door haar geïnspireerd. “Het is goed voor je gezondheid en het geeft je een boost", vertelt Geertje.
Inmiddels telt de groep zo'n 45 zwemmers die verschillende malen per week het koude water in gaan. Zelf zwemt de Tielse drie keer in de week bij de recreatieplas op een camping bij haar in de buurt. Ze is zich bewust van eventuele gevaren en heeft een app-groep opgezet, waarin mensen kunnen aangeven of ze gaan zwemmen: "We hebben als regel dat je nooit alleen mag gaan zwemmen en zo wordt er ook altijd met een zwemboei gezwommen voor de veiligheid."
De tijd dat er wordt gezwommen, hangt af van de watertemperatuur: "De regel is dat we net zolang het water in gaan als de temperatuur van het water", laat Geertje weten. Maar wat voor weer het ook is: Geertje gaat altijd: "Laatst keek ik uit het raam en zag ik dat het het heel mistig was, het eerste dat ik dan denk is: ik moet het water in."

Kreten zijn niet van de lucht

Naast dat het buiten zwemmen belangrijk is voor het mentale en fysieke welzijn voor Geertje, is het vooral genieten: "Je bent echt één met de natuur, het werkt gewoon verslavend". Nadat ze heeft gezwommen, doet ze eerst wat gymnastische oefeningen om warm te worden en daarna wordt er gezamenlijk thee gedronken, buiten.
Ik heb een neiging tot depressie, maar het zwemmen doet iets met me. Als ik niet zwem, word ik somber
Mede-zwemmer Dick (67)
Geertje neemt altijd haar eigen gemberthee mee: "Gember is een verwarmend kruid en dan word je van binnenuit makkelijk warm", legt ze uit. De groep enthousiaste zwemmers groeit nog steeds. Geertje snapt het wel. “Vaak zijn de 'oh’s' en 'ah’s' niet van de lucht als mensen het water ingaan.”
De groep open water zwemmers uit Kapel Avezaath
De groep open water zwemmers uit Kapel Avezaath © Omroep Gelderland

'Dacht die hebben wel ballen'

Dick Overwater (67) is één van de leden die zich 2 jaar geleden aansloot bij de groep. Hij voelt zich aanzienlijk beter na het zwemmen: "Ik voel mij fit en opgewekt als ik het water uitkom. Ik heb een neiging tot depressie, maar het zwemmen doet psychisch iets met me. Als ik niet zwem, word ik somber".
Zo heeft iedereen in de groep zo zijn eigen beweegredenen om te zwemmen. Frans van Houten (63) was op een frisse ochtend met zijn vrouw op de camping en zag toen de groep in het water: "Ik dacht gelijk: die hebben wel ballen". Toen Geertje aan hem vroeg om ook mee te zwemmen bedacht hij zich geen moment en is toen ook mee gaan zwemmen: "Het is altijd weer een stap om het water in te gaan, maar is wel een stukje overwinning voor jezelf".

'Sodemieter op, heb het nu al koud'

Frans probeert nu, op zijn beurt, anderen het water in te praten. “Soms zitten er vissers aan de kant, van top tot teen ingepakt. Kom er ook in, roep ik dan. Meestal is het antwoord: ‘sodemieter op, ik heb het nu al koud", vertelt Frans lachend.

In het tv-programma 'Van Gelders Grijs' gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie. Een passie die hen jong houdt. Zo is hij ook te gast bij een groep 60-plussers die aan open water zwemmen doen. Of het nu vriest dat het kraakt dat maakt voor deze groep bikkels niet uit, ze zwemmen het hele jaar door.

Uitzending Van Gelders Grijs - Open water zwemmers Kapel Avezaath