Rijk van Nijmegen

'Ga u schamen', Nijmeegse wethouder krijgt pets om de oren

Raadslid Paul Eigenhijsen en Noël Vergunst voor het Goffertstadion copy
Raadslid Paul Eigenhijsen en Noël Vergunst voor het Goffertstadion copy © OG
NIJMEGEN - De Nijmeegse wethouder Noël Vergunst kreeg woensdagavond bijna een ‘motie van treurnis’ aan zijn broek, alleen de coalitiepartijen vonden zijn handelwijze niet betreurenswaardig genoeg. Raadslid Paul Eigenhuijsen had afgelopen najaar al gevraagd om alle communicatie tussen NEC en de gemeente over woningbouw bij het Goffertstadion en kreeg te horen dat die er niet was. Na een beroep op de Wet Open Overheid (WOO) bleek er toch informatie, maar liefst 150 pagina’s.
De kwestie draait om het overleg tussen de gemeente en NEC. Die laatste presenteerde vorig jaar nieuwbouwplannen bij het Goffertstadion inclusief huizenbouw.

'Groot probleem'

Maar volgens het college voldoen die plannen niet aan de eerder gestelde kaders. Raadslid Paul Eigenhuijsen wilde weten hoe dat kan aangezien was afgesproken dat NEC pas plannen zou presenteren als die wel voldeden aan eerdere afspraken.
Uiteindelijk moest hij daarvoor dus de Wet Open Overheid (WOO) inschakelen, terwijl raadsleden volgens de wet informatie moeten krijgen om hun taak als controlerend orgaan uit te voeren. Paul Eigenhuijsen: “Als een raadslid pas informatie krijgt als hij een WOO-verzoek indient, dan hebben we een groot probleem.”

'Ga u diep schamen!'

Charlotte Brand (PvdA) voegde daar aan toe dat informatie ‘de zuurstof voor de democratie is’ en Hans van Hooft (SP) was nog stelliger richting het college: “Dit is onderhand een enorme soap aan het worden. Ga u diep schamen voor wat er gebeurd is.”
Hans van Hooft vroeg zich af hoe het kan dat NEC met een voorstel naar buiten kwam dat niet voldoet aan eerder gestuurde kaders en waarom de club daar niet eerder voor gewaarschuwd is. Van Hooft: “NEC is gewoon het bos in gestuurd en dat deugt niet.”

Wethouder: 'Wij wilden raadslid beste dienen'

Wethouder Noël Vergunst trok direct het boetekleed aan: “Het is niet goed gegaan in de informatievoorziening. Daar is geen excuus voor, dit mag nooit gebeuren.” De wethouder gooide het op een probleem met de ontsluiting van informatie, maar dat schoot raadslid Paul Eigenhuijsen in het verkeerde keelgat: “Als er eerst wordt gezegd: er ís geen informatie, dan is er toch geen probleem met het verstrekken. Dat is dat toch gewoon dat u dat weigert te geven?”
Volgens de wethouder was dat te wijten aan de interpretatie die werd gegeven aan de vraag van Eigenhijsen om informatie. Vergunst: “Omdat wij op zoek waren naar hoe kunnen we u als raadslid het beste bedienen met de informatie die u zoekt.”

Raadslid: 'Geen informatie is rare dienstverlening"

Dat deed bij Hans van Hooft de wenkbrauwen fronsen: “Ik vind het heel opmerkelijk dat als iemand om alle informatie, dat dan als vorm van dienstverlening er uiteindelijk helemaal geen informatie komt. Echt een compleet waanzinnige vorm van dienstverlening.”
Maarten Bakker (VVD) hield de stemmers tegen de motie van treurnis (de coalitiepartijen) voor: “De fracties en raadsleden die tegen stemmen nemen zichzelf niet serieus in hun rol als raadslid.”