Rivierengebied

KIJKEN | Foto's roepen grote evacuatie in 1995 in herinnering

De evacuatie van het Rivierenland was de grootste evacuatie in de geschiedenis van Nederland, die plaatsvond op 31 januari 1995. In meerdere foto's blikken we 29 jaar na dato terug op wat zich destijds afspeelde.
De evacuatie hoort bij een tijd die voor veel mensen als traumatisch werd en wordt ervaren. De periode is moeilijk vast te leggen in beelden, maar toch helpen de beelden mensen om het een plekje kunnen geven.
George Burggraaf maakte deze foto van een ondergelopen huis in januari 1995.
Huis onder water
Huis onder water © George Burggraaff
Monique Huijs: "In 1995 zaten we bij een vriendin in de kelder totdat haar vader ons naar boven trok. Het water stroomde inmiddels de trap af en de kelder in."
© Monique Huijs
Marjan de Jongh woonde in Waardenburg en was 12 jaar toen de ramp zich voltrok. Halsoverkop stapte ze met de hele familie en buren in een auto. "Mijn vader zat bij de brandweer en moest achterblijven in het rampgebied. Ik merk nog steeds dat ik onrustig wordt als het water weer begint te stijgen."
In Leuvenheim werden koeien geëvacueerd.
In Leuvenheim werden koeien geëvacueerd. © ANP
Tom van der Kolk herinnert zich alle hulp die er was, zo ook bij de dijk bij Ochten. Hier zien we hulptroepen in actie bij de dijk.
Er was veel hulp.
Er was veel hulp. © Tom van der Kolk
Bas Wiggelman: "Ik was 17 jaar toen we moesten evacueren. We werden gevraagd of we wilden helpen langs de dijk in Ochten om zandzakken te vullen. Als dank voor mijn hulp kreeg ik van de burgermeester een envelop met 366 gulden en een beeldje."
Bas kreeg als dank een beeldje en wat geld van de burgermeester.
Bas kreeg als dank een beeldje en wat geld van de burgermeester. © Bas Wiggelman
Dankzij die zandzakken kon Arnold Vos op de Ochtense dijk staan, "toen het gevaar geweken was."
Arnold Vos na de ramp.
Arnold Vos na de ramp. © Arnold Vos