Rijk van Nijmegen

Geen referendum over gascentrale in Nijmegen

De oude centrale in 2015
De oude centrale in 2015 © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Er komt geen volksreferendum over een gas gestookte elektriciteitscentrale op het terrein van de voormalige kolencentrale. De actiegroep Tegengas Nijmegen had om zo’n referendum gevraagd. De groep wil hiermee voorkomen dat in de nieuwe elektriciteitscentrale nog jaren gas gestookt mag worden. Energiebedrijf ENGIE wil die mogelijkheid openhouden zo lang er nog geen waterstof beschikbaar is.
De gemeenteraad had zich eerder uitgesproken tegen de mogelijkheid om nog fossiele brandstoffen te verstoken in de nieuwe centrale van ENGIE.

Tóch aardgas

Toch kwam het college eind vorig jaar met een bestemmingsplan waarin de mogelijkheid voor stoken op aardgas opengelaten wordt. Dat moet wel want voorlopig is er nog geen groene waterstof beschikbaar.
Dat voorstel is tegen het zere been van velen. Half januari was er in Nijmegen al een demonstratie tegen de plannen. En de actiegroep Tegengas Nijmegen tuigde een handtekeningenactie op voor een volksreferendum over de centrale.

'Raad heeft duurzaamheid begraven'

Er waren minimaal 800 handtekeningen nodig om de raad hierom te vragen. Met ruim 2000 handtekeningen voldoet Tegengas hier ruimschoots aan. Voor Hans van Hooft (SP) was het dan ook duidelijk: “Het referendum is het ultieme middel voor burgers om aan de noodrem te trekken."
De SP-voorman noemt de plannen voor een gas gestookte centrale 'de hypocrisie ten top'. Van Hooft: "We vragen onze burgers om van het gas af te gaan en vervolgens zetten we een nieuwe gascentrale neer." Geëmotioneerd voegde hij daar aan toe: "Deze raad heeft de duurzaamheid begraven."

'Met nieuwe plan halen we Paard van Troje binnen'

Ook voor de Partij voor de Dieren was het duidelijk. Die partij vindt dat Nijmegen met het bestemmingsplan voor de nieuwe centrale ‘een paard van Troje heeft binnengehaald, met daarin de mogelijkheid voor een fossiel gestookte centrale.’
Toch ziet een meerderheid van de raad dit referendum niet zitten. Het probleem dat de meeste raadsleden zien met het referendum is dat het volk zich hierbij alleen kan uitspreken over het gehele bestemmingsplan. Daarin staan ook veel andere duurzame initiatieven zoals een schone binnenvaarthaven.

Referendum niet geschikt voor dit onderwerp

Een tegenstem zou die andere initiatieven flink kunnen vertragen. Het referendum is daarmee volgens de tegenstanders niet geschikt voor zo'n ingewikkeld onderwerp.
Bovendien gaat uiteindelijk het rijk erover dus veel raadsleden zijn bang dat bij een 'nee' in Nederland alsnog een gas gestookte centrale komt. Volgens Eline Lauret (Partij voor de Dieren) en Hans van Hooft is dat onzin en moet Nijmegen gewoon tegen de stroom in durven gaan.
Het bestemmingsplan voor de nieuwe centrale is aangenomen door de raad. Wel is de hoop uitgesproken dat er eerder dan in 2045 wordt overgestapt op groene waterstof in de centrale.