Achterhoek / Arnhem en omstreken

Hoe schiet je een wolf? Cursus voor jagers in de maak

Een jachtcursus is in de maak
Een jachtcursus is in de maak © Wolf: Ramon van Bentum, Jager: Omroep Gelderland
LEUSDEN - Er komt een cursus voor jagers waarin ze leren hoe je een wolf dood kan schieten. Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) is ermee bezig. Verwacht wordt dat rond de zomer het trainingsprogramma voor jagers beschikbaar is.
Als schieten wettelijk toegestaan wordt in specifieke situaties, zoals bij een probleemwolf, dan is het handig te weten hoe te handelen volgens het opleidingsinstituut.

Jachtcursus wolf

Jagers in Nederland hebben geen of nauwelijks ervaring met het afschieten van wolven. Jagers kwamen in Gelderland één keer in actie bij een zwaargewonde wolf die na een aanrijding bij de A12 uit zijn lijden werd verlost. Daarom is de stichting Jachtopleiding Nederland bezig met een aanvullende training voor jagers. In deze training leren ze meer over het gedrag van de wolf en hoe je een wolf doodt.
Dorien van Dijk van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging vertelt: "Te allen tijde zal gekozen worden voor de veiligste methode voor burgers, jager en hond en de meest diervriendelijke optie voor de wolf." En dat is - net als bij grofwild - schieten op het schouderblad. Daarachter zit het hart en daarmee is de wolf snel dood.

Houd je vinger recht

Het kan lastig zijn om individuele wolven te herkennen. Hoe weet de jager dat hij of zij de juiste wolf in het vizier heeft? Van Dijk zegt hierover: "Bij twijfel houd je je vinger recht. Dat is een van de meest gehanteerde uitspraken onder jagers. Met andere woorden: bij twijfel schiet je niet. Een kans is geen kans als je niet 100 procent zeker bent over het individuele dier, de veiligheid of andere omstandigheden. Jagers houden zich hier heel streng aan, want zij zijn zelf verantwoordelijk voor het schot dat zij lossen."

Oplossing van een probleem?

De voornaamste reden dat wolven gedood worden, kan zijn vanwege openbare orde en veiligheid of omdat zij zorgen voor schade bij landbouwhuisdieren. Maar lost de jacht dit probleem wel op? Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging zet er vraagtekens bij. "Jagen op wolven heeft geen zin. De manier om schade te voorkomen is het nemen van preventieve maatregelen." Hij adviseert dus om landbouwdieren goed te beschermen.
"Zomaar wolven gaan beheren is onverstandig, want als je op een verkeerd moment in het jaar de verkeerde wolf schiet, krijg je juist meer schade." Als je bijvoorbeeld de ouders van de roedel doodt, kan een roedel uiteenvallen. De jongen zullen dan gaan zwerven en misschien sneller een schaap pakken.
Het lijkt niet heel erg oplossingsgericht te zijn.
Maurice La Haye, Zoogdiervereniging
Hij vervolgt: "Je ziet echt dat wolven individuen zijn. Kijk naar het paar op de Noordwest-Veluwe. Bij de man is nog nooit aangetoond dat hij voor schade op schapen gezorgd heeft. Het vrouwtje wel. Dan moet je specifiek weten als je die wolf af wilt schieten: wie is het vrouwtje? Want die zorgt voor schade."

Nieuwe wolf

"Tegelijkertijd, stel dat je een vrouwtje schiet, dan komt er een nieuw vrouwtje en je weet niet of die hetzelfde gedrag gaat vertonen. Dus beheren of jagen op wolven moet je heel zorgvuldig doen als je het al zou willen. Het lijkt niet heel erg oplossingsgericht te zijn. Als je toch besluit, wat vanuit de wetenschap gezien niet handig is, dan moet je een heel gebied wolvenvrij maken. En dan bedoel ik een hele provincie, anders is het dweilen met de kraan open.” Hij voegt nog toe: "Roedels bevechten elkaar ook en dan lost een probleem als roedeltoename zich vanzelf op."

Gedode wolven

Het komt dus al voor dat er wolven worden gedood, zoals na de aanrijding bij de A12 rond Zevenaar waarbij een wolf zwaargewond raakte. Deze wolf is na toestemming van de provincie vanuit het oogpunt van dierenwelzijn door jagers uit zijn lijden verlost. In het Drentse Wapse was er veel ophef rondom het doodschieten van een wolf, daar had een boer een confrontatie met het dier.
Onlangs zijn er andere beheersmaatregelen door de rechter goedgekeurd. Tot vandaag mochten jagers alleen in Nationaal Park de Hoge Veluwe een paintballgeweer ter hand nemen om met verfballen de wolf af te schrikken.

Er zijn 27.000 jagers in Nederland die in verschillende gebieden beheren. Ze zijn in het bezit van een jachtakte en daarmee kunnen ze jagen op vogels, klein wild en grofwild. De provincie kan opdracht geven tot het bestrijden van de schade of het voorkomen van onveilige situaties in een bepaald gebied.

Dit gaat heel precies op aantallen die ook geregistreerd worden. Voor de uitvoering hiervan wordt de betreffende wildbeheereenheid in het gebied benaderd. De wolf is Europees beschermd en zonder ontheffing is het doodschieten van een wolf strafbaar.

Cursus jacht op wolf in de maak