Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Minder voertuigen gestolen vorig jaar, dit automerk het vaakst

Een automerk was het vaakst de pineut.
Een automerk was het vaakst de pineut. © Wikipedia
APELDOORN - In de politieregio Oost-Nederland zijn het afgelopen jaar minder voertuigen gestolen dan het jaar ervoor. Vooral brom- en snorfietsen vallen minder vaak ten prooi aan diefstal. Maar één automerk blijkt in onze provincie in trek bij het dievengilde.
Het afgelopen jaar werden ruim 2400 voertuigen gestolen. Dat zijn er 467 minder dan het jaar ervoor. Vooral het aantal brom- en snorfietsendiefstallen is afgenomen.
Er werden vorig jaar 1287 stuks gestolen in de politieregio Oost-Nederland waar - naast Twente en IJsselland - Gelderland onder valt. Dat is ruim 500 minder dan in 2022. Dieven gingen met 687 personenwagens en 174 bedrijfsauto's aan de haal.

Dit merk vaakst gestolen

Landelijk gezien werden er bijna 20.000 voertuigen gestolen, een daling van 11 procent. Naast auto's gaat het dan om onder andere aanhangers en opleggers, motoren en landbouwtrekkers. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).
Toyota is in ons land bij de personenauto's het meest gestolen merk. Ook Volkswagen en Peugeot zijn in trek bij het dievengilde. Dat Volkswagens en Toyota's vaak hoog eindigen op de LIV-lijst heeft te maken met het simpele gegeven dat er gewoon heel veel van verkocht zijn, volgens de ANWB. Daardoor wordt de kans op diefstal tenslotte groter.

Tips van de ANWB om autodiefstal te voorkomen:

1. Haal je contactsleutel uit het slot
Laat de contactsleutel nooit in de auto achter, ook niet wanneer je ‘even’ uitstapt.

2. Berg je autosleutel goed op
Zeker moderne smart keys of keyless entry sleutels moeten zo ver mogelijk van de auto worden bewaard, het liefst in een zogenaamde RFID-sleutelhoesje, die de radiografische straling onderbreekt. Zo voorkom je dat je autosleutel gehackt wordt.

3. Denk na over waar je parkeert
Moet je je auto parkeren op een voor jou onbekende plek? Zoek dan bij voorkeur naar een parkeerplek in een drukke, bebouwde omgeving, voorzien van goede verlichting.

4. Kies voor extra beveiliging

5. Laat een alarm installeren