Stedendriehoek

Peperdure voetgangersbrug wordt nog duurder

De plek waar de tijdelijke brug moet komen.
De plek waar de tijdelijke brug moet komen. © Google Street View
APELDOORN - De tijdelijke voetgangersbrug over het Apeldoorns Kanaal blijkt anderhalve ton duurder dan gedacht. Dat laat het Apeldoornse college van B&W weten naar aanleiding van vragen van Lokaal Apeldoorn. Aan de brug hangt nu een prijskaartje van 800.000 euro.
De brug wordt geplaatst om studenten een kortere route van en naar het treinstation van Apeldoorn te bieden. Het zou gaan om een tijdswinst van zo'n 4 tot 5 minuten.
Hoewel de brug er nog steeds niet staat, heeft deze al 430.000 euro gekost. Dat geld zit in opslag, ontwerp en materiaal. Het college verwacht dat die kosten zullen oplopen tot ongeveer 800.000 euro. Dat is exclusief de latere verwijderingskosten.

Bewoners zijn tegen

Buurtbewoners hielden eerder een petitie tegen de komst van de brug, die honderden keren werd ondertekend. Initiatiefnemer Freek Steenman zei eerder: "Het gaat om een relatief klein groepje studenten, maximaal 200. Ze kunnen door de brug minuten sneller op school zijn. Maar in de praktijk zien we dat de meeste studenten eerst naar de supermarkt lopen en dan de andere brug richting de school nemen. Deze brug gaat praktisch dus niet gebruikt worden."
Karin Effing, woordvoerder van de Saxion Hogeschool, is juist blij met de geplande loopbrug: "Saxion is blij dat de gemeente inzet op een veilige en toegankelijke route voor haar studenten naar het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD) aan de Wapenrustlaan in Apeldoorn. Daar is door de samenwerkende kennisinstellingen ook nadrukkelijk aandacht voor gevraagd, omdat studenten bij de keuze van een studielocatie kijken naar een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer."