Rivierengebied / Achterhoek

Hoe kan een auto 27 jaar buiten de APK blijven?

Een monteur controleert de wielen van een auto.
Een monteur controleert de wielen van een auto. © ANP
ASPEREN - De politie hield vorige week een bestuurder aan in de Betuwe die in een auto reed die al 27 jaar geen geldige APK had. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is niet duidelijk. Normaal gesproken had de man al een heel aantal boetes moeten krijgen.
Was de man handig met auto's en repareerde hij de boel zelf als er iets mankeerde? Reed hij überhaupt regelmatig in de wagen, of stond deze ongebruikt in een garage? Het is niet te zeggen.
De politie en de RDW kunnen in verband met privacywetgeving niets zeggen over de situatie. Het spreekt echter wel tot de verbeelding, want blijkbaar is het voertuig van de man al die jaren buiten beeld gebleven, terwijl de APK - de Algemene Periodieke Keuring - wettelijk verplicht is.

Wat gebeurt er bij een APK?

Wanneer je voertuig wordt gekeurd, loopt een keurmeester hem helemaal na. Hij beoordeelt de boel op verkeersveiligheid, milieu en registratie. "De stuurinrichting, de banden en de verlichting moeten allemaal in orde zijn", zegt voormalig garagehouder Jan Kemp uit Keijenborg. "Daarbij kijk je ongeveer een jaar vooruit: wat moet er nu gebeuren aan de auto, zodat hij over een jaar nog veilig rijdt?"
De Achterhoeker keek in de tientallen jaren dat hij werkzaam was talloze auto's na. Hij merkte dat autobezitters heel verschillend omgaan met de veiligheid van hun auto en de verplichte APK. "Ik zat eens naast een man in de auto bij wie tijdens het rijden ineens allemaal bagger uit de vloer omhoog spoot, zo 't gezicht in", lacht Kemp. "Ja", zei hij, "d'r zit een gat zo groot als een knol in de vloer en daar druk ik tijdens het rijden mijn klomp altijd op. Dat ging nu even mis. Nou, dat is natuurlijk geen doen."
"Of die klant die met een auto binnenkwam waarvan de draagarm er nog nét niet af lag. Ik zei: die kan ik niet meer voor je lassen, waarom ben je nou niet wat eerder gekomen? Joh, ik rijd er al zo lang mee, 't is altijd goed gegaan", zei hij. Tja, de één neemt het serieuzer dan de ander."

Waarschuwingsbrief

De RDW is de dienst die in de gaten houdt of de APK wel tijdig wordt gedaan. Zes weken voordat de APK van je voertuig afloopt, krijg je bericht dat het tijd is voor de keuring. Zodra de auto gekeurd is door een officiële keurmeester, ben je weer voor een jaar voorzien. Je kunt de keuring niet uitstellen.
Een keuringsstation van de RDW.
Een keuringsstation van de RDW. © ANP
Laat je de auto niet keuren, dan stuurt de RDW je vijf dagen na het verlopen van de APK een waarschuwingsbrief. Daarin word je opgeroepen om het voertuig te laten keuren of bijvoorbeeld te schorsen.
Daarna, twee maanden na vervaldatum van de APK, krijgt de kentekenhouder een boete van het CJIB. Een voertuig kan daarna maximaal twee keer per jaar geselecteerd worden voor een boete.

APK een jaar verlopen

Voormalig garagehouder Kemp uit Keijenborg weet niet hoe de vork in de steel zit bij de Betuwnaar die zijn auto al 27 jaar niet had laten keuren. Zelf heeft hij ook wel bijzondere situaties meegemaakt, maar nooit zo boud als deze. "Ik heb eens een klant gehad bij wiens auto de APK al een jaar verlopen was. "Nou", zei ik tegen hem, "daar heb je wel een gok mee genomen."
"Niet alleen om al rijdend een boete te krijgen, maar ook in een ernstiger situatie. Als die klant een aanrijding had veroorzaakt met een auto waarvan de APK was verlopen, dan had de politie kunnen zeggen: "u had dit ongeluk kunnen voorkomen als uw auto veilig was", weet Kemp.
Bij de bestuurder die maandag op de bon werd geslingerd, lag mogelijk een administratieve fout ten grondslag aan het verhaal. Dat zou verklaren waarom hij in al die jaren nooit een boete op de mat heeft gehad.

Hoe vaak een APK?

Een APK is verplicht voor personen- en bedrijfsauto's en motoren. Een auto die net uit de fabriek komt rollen, hoeft de eerste vier jaar niet gekeurd te worden. Daarna breekt het moment aan voor de eerste keuring en twee jaar later volgt de volgende. Als een auto acht jaar oud is, is een nieuwe APK ieder jaar verplicht.