Arnhem en omstreken

Agent die agressieve man doodschoot wordt niet vervolgd

Politie-inzet op de Deelenseweg na het incident.
Politie-inzet op de Deelenseweg na het incident. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De politieman die op 26 oktober 2022 in Arnhem een agressieve man doodschoot, wordt niet vervolgd. De rechtbank concludeert dat de agent rechtmatig heeft geschoten op de man die een stoeptegel naar hem gooide en op hem afstormde.
Het schieten gebeurde op de Deelenseweg, aan het begin van de avond. Politiemensen waren ter plaatse omdat er zou worden ingebroken in een auto. Volgens de persoon die de melding deed, kwam de vermeende inbreker dreigend over.
Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat een van de politiemannen een bakje eten op het dak van de auto zag staan, waardoor hij vermoedde dat de man die gehurkt bij de auto zat geen inbreker was maar de eigenaar van de auto.

Aanval met stoeptegel

Nadat de politieman zich legitimeerde, werd de man agressief en probeerde de agent te slaan. Toen de man geen gehoor gaf aan de waarschuwing om rustig op zijn buik te gaan liggen, kreeg hij pepperspray in zijn gezicht. Ondanks de pepperspray zag de man kans om weg te rennen, met agenten op de hielen.
In zijn vlucht pakte de man een kapotte klinker met scherpe randen, waarmee hij op de agenten afstormde. In zijn loop gooide de man de klinker naar de politiemensen, waarbij de politieman die eerder pepperspray gebruikte op zijn bil werd geraakt.
Omdat de man nog steeds op de agent afrende, pakte de politieman zijn dienstwapen en loste een schot. De man overleed aan zijn verwondingen.

OM: buitengewoon verdrietig

Volgens de Rijksrecherche was het schieten noodzakelijk om direct gevaar voor de agenten af te wenden. Daarbij wordt in achting genomen dat het slachtoffer in korte tijd onvoorspelbaar en agressief gedrag toonde en niet reageerde op waarschuwingen en pepperspray.
Het Openbaar Ministerie noemt het overlijden van de man buitengewoon verdrietig en voegt daaraan toe dat de politieman absoluut niet heeft gewild dat de man zou overlijden.