Rivierengebied

Drie keer levenslang geëist voor moord op Peter R. de Vries

Delano G. en Kamil E. in de rechtbank in november 2022.
Delano G. en Kamil E. in de rechtbank in november 2022. © Petra Urban
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Delano G., Kamil E. en Krystian M. voor de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries in 2021.
Delano G. wordt ervan verdacht dat hij degene was die het pistool op De Vries richtte en de trekker vijf keer overhaalde. Kamil E. was zijn chauffeur en hielp G. na de schietpartij weg te komen uit Amsterdam. Krystian M. wordt gezien als één van de aanstuurders van de moord.
Delano G. en Kamil E. werden in de uren na de schietpartij gepakt op de A4. Negen dagen later overleed de neergeschoten misdaadverslaggever aan zijn verwondingen. De twee verdachten hebben steeds ontkend de moord te hebben gepleegd.

In juni 2022 eiste het OM al eens levenslang tegen Delano G. en zijn chauffeur Kamil E.. Half juli zou de rechtbank uitspraak doen, maar dat vonnis werd uitgesteld nadat er nieuwe getuigenverklaringen aan het dossier waren toegevoegd.

In het najaar besloot de rechtbank zelfs dat de hele rechtszaak tegen deze twee verdachten over moest. Dat had te maken met het vertrek van een van de rechters, die verhuisde naar het buitenland.

G. werd geboren op Aruba, maar verhuisde als kind met zijn ouders naar Tiel en kwam te wonen in de wijk Passewaaij. Hij zat op school op het Koningin Wilhelmina Collega in Culemborg, maar belandde al vroeg op het boevenpad.

Strafblad voor Delano G.

Na veroordelingen wegens straatroof, woninginbraak, afpersing en openlijke geweldpleging kwam hij vast te zitten in een jeugdinrichting in Nijmegen. Daarna kwam hij onder toezicht van de reclassering. Later verhuisde hij naar Rotterdam, maar hij hield zijn woning in Tiel ook aan.
Kamil E. uit Maurik runde ten tijde van de moord een eenmanszaak en was actief als timmerman, schilder en glaszetter. E. werd in zijn vaderland Polen gezocht vanwege diefstallen en overvallen, waarbij hij betrokken zou zijn geweest.

Krystian M. was 'aanstuurder'

Ook een derde verdachte uit Gelderland, Krystian M. uit Ochten, hoorde een levenslange gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij wordt gezien als één van de aanstuurders van de moord. Hij zou sms'jes gestuurd hebben naar het misdaadkoppel dat de moord uiteindelijk uitvoerde. 'Leeg die ding.' 'Knal hem door zijn hoofd.' 'Verneuk het niet.' Het is een greep uit de teksten die M. op 6 juli 2021 verstuurt aan de vermeende uitvoerders.
Dinsdag sprak de 'moordmakelaar' zich in de rechtbank voor het eerst hardop uit over wat er destijds gebeurde in Amsterdam. "Ik wil dat jullie weten dat ik dit niet gewild heb", zei hij. "Ik heb onder druk berichten doorgestuurd. Voor jullie zal het verdriet hierom niet minder worden, maar ik wil jullie 'sorry' zeggen voor hetgeen gebeurd is."
Het Openbaar Ministerie kon een dag later niet zo veel met die verontschuldigingen en noemde het een 'vooraf bedachte verklaring'.