Achterhoek

Ronnie baalt van vraatzuchtige ganzen

Ronnie is helemaal klaar met de ganzen op zijn weiland.
Ronnie is helemaal klaar met de ganzen op zijn weiland. © Omroep Gelderland/REGIO8
MEGCHELEN - Ronnie Wenting wordt er moedeloos van. De melkveehouder uit Megchelen, een Achterhoekse dorp dat direct aan de landsgrens met Duitsland ligt, wordt geplaagd door tienduizend ganzen die zijn weilanden kaalvreten. De watervogels richten zo veel schade aan, dat er voor Wentings koeien minder voedzaam gras overblijft.
"Elke nacht zitten ze hierachter aan de Duitse kant van de grens. Daar hebben ze een Natura2000-gebied en daar hebben ze weilanden onder laten lopen met het hoge water om de biodiversiteit te vergroten", legt Wenting uit aan REGIO8.

Kieskeurige ganzen

De grauwe ganzen eten echter niet op Duitse bodem: ze eten hun buik rond op Wentings weilanden. Hij denkt zelf dat dat komt doordat het gras op zijn weilanden veel kruiden bevat. "Die beesten zijn nog kieskeurig ook, je kunt precies een lijn in het veld zien tussen normaal gras en kruidenrijk gras. Dat vreten ze helemaal weg", verzucht de melkveehouder.
Het gras wordt met wortel en al opgegeten. Als er dan veel regen komt, wordt het een grote modderboel. Dat komt neer op een schade van ongeveer 500 euro per hectare, rekent Wenting voor. "In het ergste geval moet ik er dan maïsland van maken", zegt de melkveehouder, die dat liever niet wil.

Klappend door de wei

Hij doet er alles aan om van de grauwe ganzen af te komen. "Elke ochtend ga ik klappend door de wei om ze weg te jagen. In de loop van de dag komt alles echter weer terug", aldus Wenting. Ook de tientallen vlaggen die hij in het weiland heeft gezet, hebben nog geen effect. "En een knalapparaat vind ik te ver gaan, dat veroorzaakt ook weer overlast voor de buren. Voorlopig zit er dan ook niets anders op dan elke ochtend klappen, hoe vervelend ook."
De grauwe ganzen mogen worden afgeschoten, maar daar gelden wel strenge regels voor. Jager Gerard Evers van de Wildbeheereenheid Gendringen-Bergh zegt dat de populatie zo groot is, dat het bijna dweilen met de kraan open is. "Je kunt er wel een paar afschieten, maar ze zijn echt met veel. En als de rest van de ganzen vlucht en niet terugkeert, zit een andere boer met hetzelfde probleem."

32 miljoen euro schade

De jager denkt, net als boer Wenting, dat de ganzen in Megchelen komen eten omdat het gras aan die kant van de grens malser is. "En dat is niet zo gek, dat snap ik ook wel. Je kunt een gans natuurlijk niet vertellen dat het niet mag. En je kunt wel een bordje neerzetten, maar een gans kan niet lezen. Dus dit is wel een serieus probleem. In 2022 werd er in Nederland voor 44 miljoen euro schade aangericht aan grasland. Daarvan kwam 23 miljoen euro van de ganzen", aldus Evers.

BIJ12 zorgt er namens de provincies voor dat boeren die schade oplopen aan hun akkers, graslanden en vee schadeloos worden gesteld. Dat doet de organisatie wanneer bijvoorbeeld een wolf schapen verwondt of doodt, maar ook wanneer ganzen het gras opeten bij een melkveehouder. Met het geld dat een boer ontvangt kan hij dan vervangend voer kopen voor zijn dieren.