Gelderse Vallei / Rivierengebied

Van 574 tot maar 3: hier kwamen de meeste nieuwbouwwoningen

Nieuwbouw in de Barneveldse wijk Bloemendal.
Nieuwbouw in de Barneveldse wijk Bloemendal. © ANP
BARNEVELD - In Gelderland zijn vorig jaar 9000 nieuwe woningen opgeleverd. Dat zijn er minder dan het jaar ervoor, toen er nog 10.500 nieuwe huizen bij kwamen. De meeste nieuwbouwwoningen verrezen in de gemeente Barneveld en West Maas en Waal. Bekijk ook op de kaart hoeveel nieuwe woningen jouw gemeente telt.
Door heel Nederland kwamen er vorig jaar ruim 73.000 woningen bij. Vooral in de provincie Zuid-Holland was de groei flink, zegt het CBS. Daar ging het om dik 17.000 woningen. Daarna volgen Noord-Brabant en Noord-Holland. In sommige gemeenten steeg het totaal aantal woningen met wel 4 procent.

Uitschieter in Gelderland

In onze provincie springt Barneveld eruit. Daar kwamen er tussen januari en december 573 nieuwe huizen bij. Het totaal aantal woningen in deze gemeente groeide met 2,4 procent.
In West Maas en Waal werd ook flink gebouwd en kwamen er 194 nieuwbouwwoningen bij, waardoor de woningvoorraad met 2,3 procent groeide.

Hier weinig nieuwe woningen

Het beeld is heel anders in veel andere gemeenten, zowel in letterlijke aantallen als in procenten. Zo kwamen er in Rozendaal en Duiven maar een handjevol nieuwe huizen bij.
In deze gemeenten werden weinig nieuwe woningen opgeleverd:
  • Rozendaal: 3 nieuwe woningen (+ 0,4 procent)
  • Duiven: 7 nieuwe woningen (+ 0,1 procent)
  • Rheden: 11 nieuwe woningen (+ 0,1 procent)
  • Renkum: 24 nieuwe woningen (+ 0,2 procent)
  • Druten: 26 nieuwe woningen (+ 0,3 procent)

Bekijk hier de kaart voor heel Gelderland:

In Gelderland moeten er voor 2030 ruim 100.000 woningen bijkomen. Om die te kunnen bouwen, heeft de provincie 1 miljard euro nodig van het Rijk en nog een paar aanvullende middelen: extra ambtenaren, ruimte op het stroomnet en stikstofruimte. Als die problemen niet worden weggenomen, is het volgens de provincie niet mogelijk om 100.000 huizen te bouwen.