Achterhoek

'Knellende problemen voor drinkwater in de Achterhoek'

Als er niets gebeurt, zal het de komende jaren niet lukken bedrijven en huishoudens in de Achterhoek aan te sluiten op watervoorziening.
Als er niets gebeurt, zal het de komende jaren niet lukken bedrijven en huishoudens in de Achterhoek aan te sluiten op watervoorziening. © Pexels, ter illustratie
Bedrijven en huishoudens in de Achterhoek krijgen de komende jaren te maken met een tekort aan drinkwaterbronnen, als er nu geen actie ondernomen wordt. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat de problemen in het oosten van onze provincie op dit moment al 'knellend' zijn.
Vitens, dat in de Achterhoek verantwoordelijk is voor de levering van drinkwater, heeft al bij meerdere bedrijven moeten aangeven dat er onvoldoende drinkwater beschikbaar is voor bedrijfsprocessen, zegt de minister.
In De Telegraaf zegt Harbers woensdagochtend dat het de vraag is of nieuwe huizen en bedrijven in de Achterhoek nog wel aangesloten kunnen worden op een drinkwatervoorziening. Dat komt doordat het winnen van drinkwater gevolgen heeft voor de landbouw en de natuur in zo'n gebied.

'Natuur boven drinkwater'

De vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin) wijst vooral naar de provincie. Die verleent een vergunning aan een drinkwaterbedrijf om in een bepaald gebied drinkwater te winnen en iedereen in de regio te voorzien van water. Vewin zegt dat de provincie het belang van de natuur boven het belang van drinkwater stelt en te weinig doet om nieuwe waterwinningslocaties te realiseren.

De Inspectie Leefomgeving en Transport sloeg eerder deze maand al alarm over de toenemende schaarste van drinkwater. Ze deed een dringend beroep op de provincies om hun verantwoordelijkheid te nemen en wees op de zorgplicht die provincies hebben om de drinkwatervoorziening veilig te stellen. De Inspectie drong er daarnaast bij de drinkwaterbedrijven op aan om knelpunten en mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

Het probleem speelt niet alleen in de Achterhoek. De bouw van zo'n 300.000 woningen in heel het land staat volgens De Telegraaf op de tocht, omdat de woningen mogelijk niet op een waterleiding kunnen worden aangesloten.
Niet alleen het drinkwater wordt schaars, ook het volle stroomnet baart zorgen: