Noord-Veluwe

Dieven stelen honderden waterkranen van campings: 'Schade is enorm'

Camping De Helfterkamp in Vaassen. Waterkraan: ter illustratie.
Camping De Helfterkamp in Vaassen. Waterkraan: ter illustratie. © Google Maps/ ANP
VAASSEN - De politie heeft drie verdachten opgepakt voor de diefstal van vermoedelijk honderden waterkranen. Die zijn gestolen op campings in de gemeente Epe, waarschijnlijk vanwege het koper dat erin zit. Hoewel een deel van de buit zou zijn teruggevonden, kunnen de campingeigenaren er voorlopig naar fluiten. Het gevolg: "Duizenden euro’s schade. En de verzekering vergoedt niks.”
“De verdachten hadden meerdere kranen in hun bezit”, zag campingeigenaar Bart Looijen. Nadat een 21-jarige vrouw uit Epe, een 42-jarige man met onbekende woon- of verblijfplaats en een 38-jarige man uit Epe door de politie zijn aangehouden, kwam de politie met de aangetroffen buit naar zijn camping De Helfterkamp in Vaassen. “Om te kijken of wij ze zouden herkennen. Nou, dat zeker!”
Vorig weekend, op zondagochtend, stond hij even gek te kijken toen een groot deel van de waterkranen op zijn camping verdwenen was. Naar schatting 150 stuks. Kale paaltjes is alles wat over is van de watertappunten bij de kampeerplaatsen.

Op heterdaad betrapt

Een berichtje in een groepsapp zette andere campingeigenaren in de omgeving op scherp. “Toen de vrouw des huizes van camping De Zandhegge (in het vlakbij gelegen Emst, red.) ’s avonds naar bed ging, checkte ze nog even de beveiligingscamera’s. Toen zag ze dat de dieven ook daar bezig waren”, aldus Looijen. “Haar man en zoon probeerden de dieven nog staande te houden. Mede daardoor was er een signalement.”
De eigenaar van camping De Zandhegge wil dit verhaal niet bevestigen. "We besteden liever zo min mogelijk aandacht aan de diefstal om andere criminelen niet op ideeën te brengen."
De kranen zaten verpakt in plastic. Het dient als bewijs voor de rechtszaak.
Campingeigenaar Bart Looijen
Het opgepakte trio, dat in afwachting van een rechtszaak dinsdagochtend is heengezonden, wordt verdacht van meerdere diefstallen. Ook op De Wildhoeve was het raak. Op die camping in Emst is de schade nog groter: ongeveer 250 waterkranen zijn verdwenen. "Langer geleden werden we vaker bestolen. Sindsdien haalden we de kranen elk jaar eraf. Dat was nu één keer niet gedaan", zegt een medewerker.
Camping De Wildhoeve in Emst
Camping De Wildhoeve in Emst © Google Maps
De eigenaar van De Helfterkamp is blij dat de verdachten zijn opgepakt. “Er komt toch onrust bij kijken.”
“In maart staan de campinggasten weer voor de deur. Dan heb ik de kranen nodig. De verdachten hadden een aantal van onze kranen in bezit. Die herken ik uit duizenden. Maar ik mocht ze niet houden van de politie. Ze zaten verpakt in plastic. Het dient als bewijs voor de rechtszaak die komen gaat.”
Die rechtszaak laat volgens de campingeigenaar nog wel even op zich wachten: “Doorgaans zo’n twee of drie maanden. Dat duurt te lang. Daarom moeten er nieuwe kranen worden gekocht. Dat terwijl de vorige kranen allemaal al nieuw waren. Sommigen waren nog geen jaar oud, anderen vijf.”

Schade niet vergoed

Looijen schat de schade op 6000 tot 8000 euro. “De verzekering vergoedt het niet. Wel als de kranen vastzitten aan een gebouw, maar deze stonden los.”
Een aderlating voor de ondernemer, die tijdens dit winterseizoen al zijn portemonnee trok voor een forse verbouwing. Onder meer twee chalets, een speeltuin, zonnepanelen en een nieuw dak voor het toiletgebouw worden binnenkort opgeleverd. “Nu hebben we ook maar beveiligingscamera’s aangeschaft.”

Onverwachte hulp

Onverwachts krijgt De Helfterkamp hulp aangeboden. “Vanuit alle hoeken en gaten bieden mensen zich aan. Trouwe campinggasten bijvoorbeeld. Via de telefoon, per mail of persoonlijk zeggen ze: ‘Als je hulp nodig hebt, dan weet je ons te vinden’. Daar ben ik heel blij mee. Maar we proberen het eerst zelf te doen.”
Een klein lichtpuntje: de schade had nog veel groter kunnen zijn. “De dieven hebben drieënhalf veld overgeslagen. Ik vermoed dat ze zijn geschrokken van mijn wederhelft, die vertrok ’s avonds met een vriendin op de fiets naar Apeldoorn. Dat scheelt toch zestig kranen. Mijn vrouw grapte al: “Ik moet vaker op stap. Dat levert geld op!”