Stedendriehoek

Brand in bedrijfspand is aangestoken: 'Eerste kwartier alleen maar gejankt'

De vlammen sloegen destijds uit het pand
De vlammen sloegen destijds uit het pand © Rens Hulman
ZUTPHEN - De vlammen sloegen uit het dak tijdens de brand op bedrijventerrein Revelhorst in Zutphen. Wat blijkt, er is kwade opzet in het spel. In het programma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan de grote vlammenzee op 7 oktober 2023.
De vlammenzee legde het bedrijfspand van Webcompanies in Zutphen volledig in de as. Het bedrijf heeft voor de eigenaresse - die niet bij naam wordt genoemd - veel emotionele waarde: haar hele ziel en zaligheid zat erin.

Banen opgezegd

Ze begon ooit thuis op zolder met een klein zaakje wat stap voor stap uitgroeide tot een groot pand op het bedrijventerrein. "Ik was eerst postbode en mijn partner kraamverzorgster. Na een half jaar hebben we onze banen opgezegd, want het bedrijf groeide zo ontzettend."
Waar ze startte met één webwinkel, werden dat er al gauw meer dan twintig. Ruim vijftien mensen werken bij haar in dienst en het is een goedlopend bedrijf met tienduizend producten. "Het bedrijf is echt mijn leven. Mijn grootste hobby is werken."

'Eerste kwartier alleen maar gejankt'

De eigenaresse van het e-commercebedrijf is er nog steeds ontdaan van. Alles wat ze had opgebouwd, is in één klap weggevaagd. Het pand stond dat weekend helemaal vol met spullen, dus ging er erg veel verloren. Ik heb die nacht steeds aan de brandweerlieden gevraagd: 'is dit nog te redden, is dat nog te redden?'"
Maar haar pogingen waren tevergeefs. Voor haar ogen brandde het pand af. De vlammenzee was dusdanig groot dat de brandweer het gecontroleerd liet uitbranden. Het pand is compleet verwoest.
"Het eerste kwartier heb ik daar alleen maar staan janken." Ondanks haar verdriet heeft ze wel meteen nagedacht over hoe ze verder kon met het bedrijf. "Ik dacht: dit wordt de grootste uitdaging van mijn leven." Toch zette ze de schouders eronder. Een dag erna heeft ze makelaar gebeld met de vraag of hij met spoed een pand kon regelen. De volgende dag kreeg ze een sleutel in handen gedrukt.

Aangestoken

Het blijkt dat het vuur niet spontaan is aangegaan. Op camerabeelden, in handen van Opsporing Verzocht, is te zien dat een persoon op een scooter langs de zijkant van het pand rijdt. Met een plastic tas loopt diegene naar een zijingang en treedt buiten het zicht van de camera's om binnen. Blijkbaar is de plastic tas gevuld met vuurwerk. Na twee explosies breekt er brand uit. Van de aanstichter is niets meer te bekennen, de persoon heeft zich met gedoofde lichten uit de voeten gemaakt.
De wetenschap dat het vuur aangestoken is, is haar niet in de koude kleren gaan zitten. "Je weet niet waarom hij dit heeft gedaan, dus vervolgens moet je ook je huis gaan beveiligen. En je moet zelfs tegen je kind zeggen: 'Als er 's nachts brand is, dan moet je via daar naar buiten.' Het is triest dat het zo ver doorloopt."

Wie iets weet over de brandstichting, kan contact opnemen met de politie via 0800 - 6070. De hele uitzending van Opsporing Verzocht is hier terug te kijken.