Noord-Veluwe

Geen commerciële vluchten vanaf Lelystad: 'Ik kon het bijna niet geloven'

Er werd regelmatig actiegevoerd bij Lelystad Airport.
Er werd regelmatig actiegevoerd bij Lelystad Airport. © ANP
EPE - De oproep van de Partij voor de Dieren om Lelystad Airport definitief niet in gebruik te nemen voor commercieel vliegverkeer, is door een grote meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. Het resulteert in blijdschap bij de groepen die al sinds het begin protesteerden tegen de plannen.
"Ik word helemaal platgebeld", vertelt Jaap Kloosterziel van Stichting Red de Veluwe. "Ik kon het bijna niet geloven toen ik het hoorde, ik dacht: Er is iets groots gaande."
Jaap heeft zich met de stichting jarenlang ingezet tegen de plannen voor commerciële vluchten. "Zes jaar lang hebben we ervoor gestreden. Bij iedere verkiezing hebben we getwijfeld. Steeds was het spannend."

Blij met grote meerderheid

Niet alleen Kloosterziel is blij met de uitspraak. Ook Klaas Wagenaar van Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) laat zich tevreden uit over het nieuws. "Een grote meerderheid heeft ingestemd met deze oproep."
Het nieuws van vandaag valt samen met de rechtszaak over geluidshinder rondom Schiphol. "Schiphol moet samen met de overheid voor de rechter verschijnen. Burgers roepen om bescherming van de overheid tegen de luchthaven." Kloosterziel ziet gelijkenissen in beide protesten.

Nog niet gerustgesteld

Is de strijd nu dan gestreden? Nee, nog niet. Dat concluderen beide partijen. Kloosterziel: "We hopen dat het blijft zoals het is. We willen vooral niet te vroeg juichen. We hopen dat Lelystad Airport nu verder niet meer gaat uitbreiden. We hopen met name dat de Veluwe rustig blijft."
Wagenaar voegt toe: "We zijn heel blij maar nog niet helemaal gerustgesteld. Het is immers een oproep. Eerst maar eens zien of daad bij woord gevoegd wordt." Toch kan hij het wel positief bekijken. "So far so good. We hebben nog nooit zo'n duidelijke uitspraak gehad."

Schiphol laat aan het ANP weten teleurgesteld te zijn over de oproep om Lelystad Airport niet in gebruik te nemen voor commerciële vluchten. "De opening van Lelystad Airport is goed voor Lelystad en de regio. We zijn dan ook teleurgesteld in deze stemming en wachten af wat een nieuw kabinet besluit."

De provincie Flevoland vindt het besluit van de Tweede Kamer om Lelystad Airport niet open te stellen voor commerciële vluchten een "teleurstellend signaal voor de regio." "De uitbreiding van de luchthaven biedt voor Flevoland economische kansen", aldus de woordvoerder. Lelystad Airport werd jaren geleden aangewezen om vakantievluchten over te nemen van Schiphol. Dat zou veel banen opleveren voor mensen uit de omgeving.

De provincie zegt nu af te wachten wat het kabinet besluit. Volgens demissionair minister van Infrastructuur Mark Harbers wordt dit waarschijnlijk door het volgende kabinet afgehandeld.