Rijk van Nijmegen

Nijmegen wil geen parkeerplaatsen op straat: 'In de binnenstad moet je kunnen flaneren'

Als het aan de gemeente ligt, staan auto's in de toekomst ondergronds.
Als het aan de gemeente ligt, staan auto's in de toekomst ondergronds. © ANP
NIJMEGEN - Meer bomen, meer voetgangers, minder fietsers, geen geparkeerde auto’s van bezoekers en minder evenementen in het Valkhofpark om het daarmee te beschermen. Dat zijn wat in het oog springende zaken van de Koers voor de Binnenstad waarmee het college Nijmegen de toekomst schetst van het centrum in de Waalstad.
Geen Dag van het Levenslied meer in het Valkhofpark en ook een aantal andere evenementen zal een andere plek moeten zoeken. Wethouder John Brom: “Er staan daar monumentale bomen waarvan we willen dat ze er over tweehonderd jaar nog steeds staan.” Volgens Brom is er ‘goed overleg’ met de organisaties van bijvoorbeeld De Dag van het Levenslied.

Geen auto's en fietsers door centrum

Vanaf eind 2024 wil het stadsbestuur de auto’s van bewoners en ondernemers in de parkeergarages in het centrum laten parkeren. Bezoekers kunnen vanaf dan alleen nog terecht in de parkeergarages en -terreinen óm het centrum.
Ook doorgaande fietsroutes worden daarom om het centrum heen geleid. Bezoekers van het centrum kunnen hun fiets stallen en te voet verder gaan. Wethouder John Brom: “De binnenstad moet een plek worden waar je fijn kunt flaneren en waar weer ruimte is voor spelende kinderen.” Daarvoor wil de wethouder meer ‘lichte horeca’ richting de Burchtstraat trekken; horeca voor overdag met een klein terrasje.

Meer groen

En er moet dus meer groen komen. Dat is ook noodzakelijk want het brengt verkoeling. Zo wordt de binnenstad beter bestand tegen het extreme weer (hitte) door klimaatverandering en draagt het bij aan de biodiversiteit, aldus het college.
Momenteel worden Kelfkensbos, de Burchtstraat en de Augustijnenstraat heringericht, waardoor de markt tijdelijk verhuisd is. Maar het college wil dat de markt daarna in de binnenstad blijft. De gemeenteraad van Nijmegen moet nog een besluit nemen over de plannen.