Rijk van Nijmegen

Máxima bezoekt supportlijn voor jongeren met mentale problemen in Nijmegen

Máxima op bezoek bij de hulplijn.
Máxima op bezoek bij de hulplijn. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Hoog bezoek bij de Alles Oké supportlijn in Nijmegen afgelopen dinsdagmiddag. Koningin Máxima kwam daar langs om met vrijwilligers in gesprek te gaan over het belang van de hulplijn.
Tijdens de coronapandemie groeide de vraag naar een hulplijn voor jongeren. Om hier gehoor aan te geven is in 2021 de Alles Oké? Supportlijn opgericht, bedoeld voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Sinds de oprichting zijn er al meer dan 50.000 gesprekken gevoerd, waarvan een derde betrekking heeft op mentale problemen.
"De supportlijn is bedoeld om jongeren een luisterend oor te geven. Ze kunnen anoniem met ons bellen over van alles en wij kunnen onbevooroordeeld naar ze luisteren", vertelt Dominique Bekke, trainer bij de Alles Oké? lijn. "Het is superleuk dat de koningin hier langs komt. Ze neemt de ruimte en tijd voor ons werk en is echt geïnteresseerd", aldus Bekker. Máxima ging onder andere in gesprek met vrijwilligers van de hulplijn om te praten over hun werk.

Luisterend oor

Eén van die vrijwilligers is Luuk Seijsener. Zo'n vier uur per week beantwoordt hij chats en belt hij met jongeren die ergens mee zitten. "Ik vond het wel spannend om met de koningin te praten maar ze was heel rustig. Het blijft natuurlijk ook gewoon een mens", vertelt Luuk. Door zijn werkervaring merkt hij hoe belangrijk het hebben van een hulplijn voor jongeren is. "Het bieden van een luisterend oor kan heel veel verschil maken. Ik vind het heel mooi om te merken dat iemand wordt geholpen door gewoon naar ze te luisteren", aldus Luuk.
Naast bellen met de supportlijn is het ook mogelijk om anoniem te chatten. "Daar komen de meeste gesprekken binnen", vertelt Luuk. "Het is toch spannend om te bellen met iemand die je niet kent. Een chatbericht sturen is dan toch vaak makkelijker".

Voldoening

Ook Kirsten Bouland is al twee jaar vrijwilliger bij de supportlijn. "Ik zocht iets om naast mijn studie psychologie te doen en wilde ook graag iets bijdragen aan de maatschappij. Dit werk geeft me dan heel veel voldoening", vertelt Kirsten. "Ik vond het heel leuk om de koningin te ontmoeten. Ze is een heel sympathiek en warm persoon. We hebben dan ook goed gesprek gevoerd over welke thema's er spelen bij jongeren en in de maatschappij."
Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us. De stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren. Met haar bezoek wilde de Koningin het belang van de hulplijn onderstrepen.