Gelderland

Politiek definitief tegen commerciële vluchten vanaf Lelystad Airport

Lelystad Airport lijkt definitief niet open te gaan voor commerciële vluchten
Lelystad Airport lijkt definitief niet open te gaan voor commerciële vluchten © ANP
DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport definitief niet in gebruik wordt genomen voor commercieel vliegverkeer. Een oproep daartoe van onder meer de Partij voor de Dieren kreeg steun van andere linkse partijen, maar ook van NSC, CDA en BBB.
Het voornemen om het vliegveld voor commerciële luchtvaart te openen, stuitte in Gelderland op veel kritiek. Eerder werden Veluwse boeren uitgekocht om de uitbreiding van Lelystad Airport te legaliseren. De gemeenten Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst waren daar allesbehalve blij mee.
Het Flevolandse vliegveld ligt hemelsbreed zo'n tien kilometer van de provinciegrens. Veel mensen in Gelderland maken zich zorgen over geluidsoverlast door laagvliegroutes en de stikstofuitstoot.

Niet alleen de politiek, ook de kiezer leek zich de afgelopen tijd steeds duidelijker te keren tegen de plannen. Uit een analyse van Kieskompas blijkt dat 49 procent van de Gelderlanders vindt dat Lelystad Airport niet mag worden geopend voor vakantievluchten.

Alleen VVD en PVV uitgesproken voorstander

In bijna alle verkiezingsprogramma's stond dat de luchthaven niet open kan gaan voor passagiersvluchten. Volgens de gemeente en ondernemers in de buurt heeft dat economische gevolgen. Er is de afgelopen jaren ruim 200 miljoen euro gestoken in het klaarmaken van Lelystad Airport voor commerciële luchtvaart.
Het zag er de laatste tijd al steeds meer naar uit dat er geen meerderheid meer zou zijn om Lelystad Airport te openen. In de verkiezingsprogramma's van partijen waren alleen VVD en PVV uitgesproken voorstander van het openen van het vliegveld.
De motie van de Partij voor de Dieren roept het kabinet ook op in overleg met lokale autoriteiten en inwoners alternatieve plannen te ontwikkelen voor "een maatschappelijke investering" in de regio.
Later volgt een uitgebreid artikel met reacties van betrokken partijen.