Gelderland

Deze vrouwen stappen wél naar voren in de media

Deze vrouwen dingen mee naar de prijs.
Deze vrouwen dingen mee naar de prijs. © Compilatie
Of het nu gaat om televisie, radio, kranten of digitaal nieuws: vrouwen zijn er minder te horen en te zien dan mannen. Dat moet anders, vinden de organisatoren van de Vrouw in de Media Award. Met die jaarlijkse prijs willen zij vrouwen aanmoedigen om zichtbaar te zijn in de media en redacties stimuleren vaker een vrouw aan het woord te laten. Tien Gelderse vrouwen zijn in de race; het publiek kan vanaf nu stemmen wie er moet winnen.
Volgens de organisatoren van de Vrouw in de Media Award, Janneke van Heugten en Marga van Miltenburg, waren de cijfers in 2020 nog schrikbarend. "In talkshows is slechts één op de tien gasten een vrouw. Vrouwen worden drie keer vaker dan mannen aan de hand van hun gezinssituatie getypeerd en het aantal vrouwelijke presentatoren, verslaggevers en deskundigen neemt af als ze ouder worden."
Met de Vrouw in de Media Award willen Janneke van Heugten en Marga van Miltenburg vrouwen die wél het podium pakken en redacties die ze daar de ruimte voor geven een steuntje in de rug geven.
In elke provincie konden publiek en journalisten kandidaten aandragen waaruit een jury een selectie maakte. In Gelderland zijn de volgende tien vrouwen genomineerd waar iedereen vanaf nu op kan stemmen via https://vidm.nl/vrouw-in-de-media-awards-2023

Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid

Volgens de jury een 'populaire Gelderse politica voor GroenLinks/PvdA die eenvoudige, duidelijke taal gebruikt, het opneemt voor bijvoorbeeld mensen in de jeugdzorg en vaak de link legt naar haar Achterhoekse afkomst of woonplaats Nijmegen'.

Suzanne Reusink, boerin

"Suzanne legt op een duidelijke manier uit wat de problemen zijn in de agrarische sector en is een rolmodel voor andere boeren."

Marijke Naezer, wetenschapper

"Marijke is vaak geïnterviewd over grensoverschrijdend gedrag, ook op haar eigen Radboud Universiteit. Dat vergt lef en moed. Ze geeft heldere uitleg."

Angela Maas, emeritus-hoogleraar cardiologie

"Een cardioloog die dertig jaar onderzoek heeft gedaan naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenharten." Maas zette het vrouwenhart op de kaart en verwierf daarmee veel aanzien.

Diana van Dijken, voedingspsycholoog

"Diana is in de media op een missie om meer aandacht te krijgen voor de relatie tussen onze psyche en ons eetgedrag. Ze hamert op het nut van het inzetten op een gezonde relatie met eten."

Mieke Degenaar, auteur

Volgens de jury heeft Mieke Degenaar, auteur van Een bron van zorg, goed laten zien hoe je op eigen kracht de media kunt halen met onder andere een opiniestuk in NRC."

Vera Camilla, contentmaker

"Breekt een lans om het taboe op angststoornissen en depressies te doorbreken door er zelf open over te zijn. Ze bereikt via haar sociale mediakanalen veel mensen."

Larinda Bok, specialist hoogbegaafdheid

"Larinda gaat iedere keer op zoek naar aandacht in de media voor problemen waar hoogbegaafde volwassenen mee te maken hebben. Ze is op een missie."

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder

"De Nijkerkse staat bekend als een betrokken en toegankelijke wethouder die zich hard maakt voor kansengelijkheid voor jong en oud, armoedebestrijding en jeugd."

Laura Aarts, keeper Nederlandse waterpoloteam

"Laura maakte een indrukwekkende comeback als keeper in het Nederlands team waterpolo waarmee ze vorig jaar wereldkampioen werd én de beste keeper van het toernooi. Sindsdien grijpt ze media-optredens aan om te vertellen over haar biseksualiteit en vraagt ze aandacht voor lhbtiq-acceptatie."