Rijk van Nijmegen

Kerkbestuur vindt schat van duizenden euro's op zolder

Mazzeltje
Mazzeltje © Omroep Gelderland
PERSINGEN - Niet allemaal meteen naar je zolder rennen als je die hebt, maar op die plek in je huis zou je zomaar duizenden euro's kunnen vinden. Dat is de mensen van het kerkje in Persingen in ieder geval overkomen.
In de slaapkamer van Harrie Beumer hangt kunst. Die kunst komt uit Persingen, waar het bestuur van het kerkje zo’n twintig jaar geleden kunst verkocht om het gebouw te kunnen onderhouden. Harrie vindt wat in zijn slaapkamer hangt zó mooi dat hij naar het kerkje in Persingen gaat om te kijken of er misschien nog meer van dat moois te vinden is.
Kijk naar Harries verhaal:
Meer dan 5000 euro

Oude houten kist

Daar aangekomen weet het kerkbestuur van niets, maar voor Harrie willen ze wel even zoeken in de kerk. Het bestuur wordt verrast door wat ze vinden op de zolder in de toren. Tussen alle andere spullen staat een oude houten kist. En die blijkt tot de nok toe vol te zitten met grafische werken van niet de minste kunstenaars.
Tientallen kunstwerken komen tevoorschijn, de één nog mooier dan de ander. "Ik wilde ze allemaal wel meenemen", verzucht kunstliefhebber Harrie, als hij terugdenkt aan wat ze aantroffen op de zolder.
"Wat het was ,dat wisten wij helemaal niet", zegt Hans Maas. Hij zit in het bestuur van de kerk, waarvan één van zijn voorgangers die kunst op zolder moet hebben gezet.

Schat

"Het is een schat van Persingen die uitgepakt wordt", stelt Harrie onomwonden. De vondst op de zolder van de toren levert flink wat geld op voor het onderhouden van de kerk. "Die schat is ruim 5000 euro waard."
"Dat is een schat, ja", beaamt Hans. "Een kleine schat. Maar wel een schat. Voor ons is dat een heel groot bedrag." En voor het kerkbestuur reden om toch maar eens te kijken wat er allemaal nog meer op zolder ligt.
Wie één van de kunstwerken wil bemachtigen, kan zich dit weekeinde melden bij de kerk in Persingen.