Arnhem en omstreken / Rivierengebied

Ook politiek redt miljoenenproject niet: Railterminal van de baan

Ontwerp Railterminal Valburg
Ontwerp Railterminal Valburg © Railterminal Valburg
ARNHEM - Het was eigenlijk al voorbij, maar ook een kleine escape voor de Railterminal wordt niet gebruikt. Alleen de Gelderse politiek had het project nog kunnen redden, maar dan had een meerderheid terug moeten komen op eerder gemaakte afspraken.
De politiek gaat dat niet doen. Er komt geen extra tijd om een bedrijf te vinden, niemand schreef zich in en er komt geen extra geld om het aantrekkelijker te maken.
De Railterminal bij Valburg moest een overslagpunt voor containers worden, van de snelweg op het spoor. Het Gelders college trok anderhalve week geleden de stekker uit het project, maar wel met een 'maar'.

'Bizar dat college deze vragen stelt'

Als de politiek de gemaakte afspraken zou herzien, zou het misschien alsnog kunnen. Woensdagochtend komen de partijen bij elkaar om er over te vergaderen. SP'er Eric van Kaathoven - fervent tegenstander - noemde de vraag aan de politiek 'bizar' vanwege de eerder gemaakte afspraken.
Die afspraken staan ook in het coalitieakkoord, als er geen exploitant wordt gevonden, dan is het einde verhaal. De VVD, groot voorstander van het project, committeerde zich aan die afspraken. "Wij hebben altijd in dit project geloofd en misschien doen we nog steeds wel, maar we hebben dit nou eenmaal afgesproken. Je wil ook een betrouwbare coalitiepartner zijn", aldus Statenlid Jeanne de Graaf.

Miljoenen uitgegeven aan Railterminal

De coalitie en JA21 willen dat het geld dat niet uitgegeven wordt, beschikbaar blijft voor duurzame economie. Het project kostte bij elkaar 65 miljoen euro, er is al tussen de 15 en 20 miljoen euro uitgegeven.
Wat gaan we nog meer afschieten in Gelderland?
Judith Tenbusch
Eigenlijk zijn er maar weinig partijen die de Railterminal toch door willen zetten. Partijen zoals de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de PVV, Forum en 50Plus waren al tegen.
"Wij zijn vooral teleurgesteld in het college. Er worden alleen maar dingen afgeschoten. Voor de kerst het voedselattractiepark, voor de carnaval de Railterminal en voor de Pasen schieten we de wolf af. Wat gaan we nog meer afschieten?", zegt PvdA'er Judith Tenbusch cynisch. D66 noemt het doodzonde. "Maar we hebben wel doelen om Gelderland te verduurzamen, we horen graag het coalitie die dan wil bereiken", blikt Frank Cornelisse vooruit.
Dat gesprek willen ook andere oppositiepartijen voeren. In theorie zou het woensdag nog kunnen gaan over het doorgaan van de Railterminal, maar in de praktijk is de politiek die stap al voorbij. Het gaat vooral nog over wat Gelderland met het overgebleven geld wil gaan doen.