Liemers

Het wachten is op de eerste slapende schipper in Spijk

Overnachtingshaven Spijk (Bron: Boskalis)
Overnachtingshaven Spijk (Bron: Boskalis) © Boskalis
SPIJK - De overnachtingshaven in het Gelderse Spijk is open voor schepen. De nieuwe haven in de Boven-Rijn is bedoeld als overnachtingsplek voor binnenvaartschippers en biedt plek aan ruim vijftig boten. Nieuwe borden bij de ingang van de haven wijzen schippers erop dat ze hier nu kunnen aanmeren.
Ook de 'invaartbelemmerende' boei is nu weggehaald. De scheepvaart kan nu dus invaren, wel pas na aanmelding bij de Verkeerspost Nijmegen. De officiële opening van de haven is in maart.

125 miljoen

De aanleg van de haven was nodig, omdat er te weinig overnachtingsplaatsen waren voor binnenvaartschippers tussen de Duitse grens en Tiel. Rijkswaterstaat was de opdrachtgever voor het project dat in totaal zo'n 125 miljoen euro heeft gekost.
Bouwbedrijf Boskalis startte in februari 2021 met de aanleg. Na alle laatste veiligheidstesten is de haven nu klaar. Naast vijftig gewone ligplaatsen zijn er twee ligplaatsen voor duwschepen met duwbakken en speciale ligplaatsen voor schepen met gevaarlijke ladingen. Ook zijn er voorzieningen voor de scheepvaart, zoals een auto-afzetsteiger, parkeerplaatsen en walstroom.

Rijn komt bij Spijk het land binnen

De getallen zijn behoorlijk indrukwekkend. Zo bevat deze grootste overnachtingshaven van oost-Nederland zo'n 140.000 ton natuursteen in de bekleding van de dijk. Ook is er bijna 3 miljoen kuub zand afgevoerd om de haven diep genoeg te kunnen maken. De totale haven is zo'n 1,2 kilometer lang en ruim 510 meter breed.
Tegelijk met de bouw is de omgeving opnieuw ingericht. De inwoners van Spijk, er wonen daar zo'n zevenhonderd mensen, hebben zelf mee mogen praten over die herinrichting. Er ligt nu een nieuw struingebied met een wandelpad aangelegd en een tribune met daarin het woord Spijk gemetseld. Vanaf het water kan iedere schipper dan zien dat de Rijn bij Spijk het land in komt.
[article:7949178">