Rijk van Nijmegen

Radboud Universiteit overweegt loting voor toekomstige studenten

Een groep coassistenten krijgt uitleg.
Een groep coassistenten krijgt uitleg. © ANP
NIJMEGEN - Hard werken, goede cijfers en een mooi cv, daar kom je doorgaans de opleiding geneeskunde mee binnen. Over een paar jaar hebben toekomstige studenten mogelijk nog wat extra's nodig: een dosis geluk. De Radboud Universiteit werkt aan plannen om plaatsing door middel van loting onderdeel te maken van de selectieprocedure.
In 2023 werd er een wet aangenomen waardoor loting weer onderdeel mag worden van de selectieprocedure, naast de tot nu toe verplichte selectieprocedure voor numerus fixus opleidingen. Dit zijn opleidingen waar er meer aanmeldingen zijn dan plekken en waar dus niet iedereen toegelaten kan worden.
Het selectiesysteem kreeg nogal eens kritiek, omdat kinderen van rijke en/of hoogopgeleide ouders een voordeel zouden hebben. Deze ouders zouden bijvoorbeeld bijlessen voor hun kinderen kunnen betalen waardoor de kans groter was dat zij door de selectie zouden komen.

Eerlijker speelveld

"Sinds die wetswijziging er is gekomen is de universiteit gaan nadenken over hoe we hier het beste invulling aan kunnen geven. We hebben kritisch gekeken naar de manier waarop studenten nu toegelaten worden en wat nadelen van de huidige selectieprocedure zijn", vertelt een woordvoerder van het Radboudumc.
"Op basis hiervan zijn we tot de conclusie gekomen dat de kansen waarmee studenten beginnen aan de huidige selectie niet helemaal gelijk zijn. We zijn daarom aan het onderzoeken of een systeem op basis van loting onderdeel gaat worden van onze selectieprocedure. Hierdoor hopen we te zorgen voor meer kansengelijkheid en diversiteit en een eerlijker speelveld", vertelt de woordvoerder.

Inspanningsverplichting

Er moet nog veel overlegd en onderzocht worden maar áls de nieuwe selectiemethode er komt, zal dit waarschijnlijk in de vorm zijn van een inspanningsverplichting en daarna een loting. "Hoe deze inspanningsverplichting er precies uit komt te zien wordt onderzocht. De denkrichting is om de inspanningsverplichting zo in te richten dat matching met de studie-inhoud en wat er nodig is aan studie-inzet daar onderdeel van is", legt de woordvoerder uit. Toekomstige studenten zijn dus niet alleen maar afhankelijk van geluk.
De selectieprocedures voor de start van komend studiejaar zijn al begonnen met de traditionele selectie. Studenten moeten een toelatingstoets maken en hebben een motivatiegesprek. De woordvoerder van de universiteit verwacht dat een verandering van de regeling op zijn vroegst pas in studiejaar 2025/2026 zal plaatsvinden.
Ook de opleidingen psychologie, tandheelkunde, biomedische wetenschappen en biologie hebben op de Radboud Universiteit een selectieregeling. Of er voor deze opleidingen ook een plan is om over gaan op loting is vooralsnog niet bekend.