Rivierengebied

Verdachte moord op Peter R. de Vries heeft spijt: 'Heb dit niet gewild'

Krystian M. is de persoon met capuchon en mondkapje
Krystian M. is de persoon met capuchon en mondkapje © ANP
Een van de hoofdverdachten in het proces over de moord op Peter R. de Vries, Krystian M., heeft voor het eerst een verklaring afgelegd. Voordat het Openbaar Ministerie (OM) het woord nam over de zaak, vroeg de in Ochten woonachtige verdachte het woord. Hij bood hierna zijn excuses aan aan de familie van de misdaadjournalist.
"Ik wil dat jullie weten dat ik dit niet gewild heb" richtte de 28-jarige Pool uit Ochten zich dinsdag tot de familie van De Vries, meldt de NOS. "Ik heb onder druk berichten doorgestuurd. Voor jullie zal het verdriet hierom niet minder worden, maar ik wil jullie sorry zeggen voor hetgeen gebeurd is."

Geroerd door slachtofferverklaringen

M. zei in zijn verklaring dat hij geroerd was door de slachtofferverklaringen van de nabestaanden en dat hij daarom zijn zwijgen deels verbreekt. "Het filmpje van Royce en Kelly heeft me ontroerd. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om hen zonder enige uitleg door het leven te laten gaan. Ik wil daarom mijn kant van de zaak belichten. Zonder anderen te belasten, in verband met mijn veiligheid."
Volgens M. is hij onder druk gezet, al ging hij hierbij niet op details in. "Er zijn dingen tegen mij gezegd die ik niet wilde herhalen. Hele heftige dingen. Als ik terug kon gaan dan had ik het anders gedaan. Nogmaals: het spijt me", zei hij. Verder zei M. dat verklaringen van een anonieme getuige niet kloppen, zijn aangedikt of verdraaid. "Dit is iemand die alles doet om zichzelf te redden, maar hij zal nooit zijn verantwoordelijkheid nemen."

Capuchon en mondkapje

M. ging niet in op verdere vragen van de rechter of de officier van justitie, maar wel op het verzoek van de nabestaande om hen in de ogen te kijken. Hij deed zijn capuchon en mondkapje af, die hij normaal gesproken draagt omdat hij niet herkenbaar wil zijn, en keek hen toen een aantal seconden strak aan zonder iets te zeggen.
Krystian M. wordt door het OM gezien als aanstuurder van de moord op Peter R. de Vries, die op 6 juli 2021 werd neergeschoten in Amsterdam. M. zou sms'jes gestuurd hebben naar het misdaadkoppel dat de moord uiteindelijk uitvoerde.
Naast M. komen er nog twee hoofdverdachten uit Gelderland. De vermoedelijke schutter is de in Tiel opgegroeide Delano G. Zijn Poolse chauffeur Kamil E. woonde ten tijde van de moord in Maurik.
Bekijk de verklaring.
Krystian M. betuigt spijt