Arnhem en omstreken

Vakantieparken zijn 'campingmaffia' zat

Vakantieparken balen van 'campingmaffia'
Vakantieparken balen van 'campingmaffia' © Omroep Gelderland
ARNHEM - Criminelen wassen op grote schaal geld wit op vakantieparken. Volgens onderzoekers van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland gebeurt witwassen niet alleen op verwaarloosde vakantieparken, maar ook op goedlopende parken. Beheerders van vakantieparken zijn het zat.
Vakantiepark EuroParcs baalt van de ondermijning: "Wij willen op geen enkele manier geassocieerd worden met criminaliteit en ondermijnende activiteiten en hebben ook zelf diverse maatregelen om ondermijnende activiteiten op parken te voorkomen", zegt de woordvoerder van het park.
Geert Dijks, directeur van de overkoepelende organisatie voor vakantieparken HISWA-RECRON, pleit voor maatregelen: "We vinden het onjuist als een hele sector wordt aangekeken op het gedrag van een beperkt aantal rotte appels." De organisatie roept op om strafzaken te starten tegen de betreffende criminelen.

Ken je klant

In het rapport stelt het RIEC dat parkeigenaren kwetsbaar zijn als het park niet langer aantrekkelijk is voor vakantiegangers. “Maar hoewel verwaarloosde parken aantrekkelijker zijn voor criminele investeringen, is het ook mogelijk dat criminelen investeren op parken die goed voor de dag komen. In zulke gevallen zullen investeringen zo goed als onzichtbaar zijn, wat juist in het voordeel van de crimineel werkt.”
Daarnaast is het bij recreatiewoningen makkelijker om te verhullen wie de eigenaar is en ook ligt de waarde minder vast dan bij normale woningen. Dat maakt het makkelijker om geld wit te wassen.
Medewerkers zijn erop getraind verdachte situaties te herkennen
Woordvoerder EuroParcs
Bij EuroParcs is het daarom niet mogelijk om vakantiewoningen met cash geld te betalen. "Een toekomstige eigenaar van een vakantiewoning moet aantonen dat het geld legaal is verkregen. Ook stellen we naar iedere koper een onderzoek in. Bij twijfel gaat de verkoop niet door. Medewerkers zijn erop getraind verdachte situaties te herkennen en daar actie op te ondernemen. Deze neemt zo nodig contact op met de politie."

Verkoop vakantiehuisjes transparanter

De vakantieparken zijn voorstander van meer zicht op de doorverkoop van vakantiehuisjes. "Prima", zegt Dijks. "Veel transacties verlopen al transparant via makelaars en notarissen en worden vervolgens in het Kadaster geregistreerd. Dat geldt niet voor verplaatsbare kampeermiddelen zoals stacaravans en chalets. We pleiten zelf voor registratie van die stacaravans en chalets. We willen ook graag praten over maatregelen om de geldstromen transparanter maken."
Transparantie bij het doorverkopen van vakantiehuisjes is een van de adviezen in het onderzoek dat de 'campingmaffia' zou moeten indammen. Dat lijkt een goede volgende stap.