Gelderland

Veel 'foute' egelhuizen in omloop, dit exemplaar moet de egel redden

Rondscharrelende egel
Rondscharrelende egel © Margriet Borst
ARNHEM - De Egelbescherming heeft een egelhuis ontworpen dat het hele jaar door geschikt is voor de egel. Er zijn veel andere egelhuizen in omloop die volgens de Egelbescherming niet goed zijn, en waar egels zelfs ziek van worden.
De egel is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Het stekelige zoogdier heeft een hoog knuffelgehalte en struint in de nachten vaak door buurten en tuinen. Op dit moment zijn de egels in winterslaap en een deel ligt in een egelhuisje. Maar de vraag is: zijn die egelhuisjes wel geschikt voor egels?

Verschillende huizen

Er zijn verschillende egelhuizen in allerlei maten en vormen. “De populariteit van de egel heeft geleid tot een enorme hoeveelheid commerciële egelhuizen”, legt Jenny Kleve, directeur van de Egelbescherming Nederland uit. ''Er zijn te kleine egelhuizen op de markt gebracht van ongeschikte materialen. Die zijn medeverantwoordelijk voor de aantasting van de gezondheid van de egel in de afgelopen jaren.”
Wat voor effect heeft het op hun gezondheid? "Chronische long- en huidproblemen komen steeds vaker voor", zegt Kleve. Een vochtige omgeving tast de longen van de egel aan en vormt schimmels. Veel egelhuizen bestaan uit goedkope en onbehandelde materiaalsoorten en daardoor worden de huizen nat, wanneer de egels in winterslaap zijn. "Een ruim en goed egelhuis met een optimale lucht- en vochtcirculatie is dan ook heel belangrijk om de egel daadwerkelijk te helpen", zegt Kleve.
Ook zijn veel egelhuizen te klein. "Een moederegel met een paar jongen past er al niet in, laat staan als ze er tien krijgt."
Het linkerhuis is de HedgyHome 1.0, ontworpen door de Egelbescherming. De opgezette egels zijn op de ingang van het huis gezet. het rechterhuisje is een huis dat niet geschikt is voor egels.
Het linkerhuis is de HedgyHome 1.0, ontworpen door de Egelbescherming. De opgezette egels zijn op de ingang van het huis gezet. het rechterhuisje is een huis dat niet geschikt is voor egels. © Omroep Gelderland

Het beste huis op de juiste manier gebruikt

Egelhuizen kunnen verschillende functies hebben. Kleve: "Een goed slaaphuis is een eerste vereiste om het dier te helpen. Naast een slaapplaats is dat een plek waar egels hun winterslaap in houden en hun jongen in grootbrengen. Hiervoor moet een egelhuis groot en ruim genoeg zijn: egels kunnen tot tien jongen krijgen die in zes weken uitgroeien tot egels van rond de 200 gram. Voor een winterslaap van vier à vijf maanden is een optimale lucht-en vochtcirculatie belangrijk om de egel gezond te laten overwinteren."
Egelbescherming Nederland deed onderzoek naar egelhuizen en ontwikkelde de HedgyHome 1.0. Dat is een ruim huis dat voldoet aan alle voorwaarden waaraan een egelhuis moet voldoen. Daarnaast schreef Kleve het boek Egelhuizen in gebruik. Daarin staat alle informatie die je nodig hebt om het huis zelf te bouwen. Naar verwachting wordt het egelhuis binnenkort ook op de markt gebracht.
"Naast het egelhuis is het juiste gebruik van een egelhuis zeer belangrijk. De juiste plek op een harde ondergrond, het juiste nestmateriaal en natuurlijk het onderhoud van het egelhuis draagt bij aan een veilige plek voor egels. In het boek komen al deze praktische zaken aan bod, ook wanneer je wel en juist niet een egelhuis moet schoonmaken. Het boek is in elke (online)boekhandel en bij de Egelbescherming Nederland te koop."

In de afgelopen decennia is het aantal egels met 80 procent afgenomen. Dat komt voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied. Ze moeten op andere plekken op zoek naar eten en daarom worden egels vaak waargenomen in wijken. Er zijn echter wel miljoenen tuinen in Nederland. Als we die geschikt maken voor de egel, kunnen we de soort een handje helpen. Het egelhuizenonderzoek werd grotendeels gefinancierd door een 104-jarige vrouw uit Gelderland.