Achterhoek

Boosheid over 'grootschalige bomenkap' in Gelderland

Pauline de Vries  van Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg.
Pauline de Vries van Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Er worden te veel bomen gekapt, zeggen actiecomités uit het hele land. Daarom overhandigen de actiegroepen dinsdag 36.000 handtekeningen aan leden van de Tweede Kamer. Ze willen dat de politiek ingrijpt tegen de 'ontbossing van Nederland'. Ook in Gelderland zijn er aangesloten actiegroepen, zoals op landgoed Slangenburg nabij Doetinchem.
"Het gaat om onze leefomgeving", benadrukt Pauline de Vries van het Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg dat in 2016 is opgericht omdat buurtbewoners vonden dat Staatsbosbeheer te veel kapt. Met de natuurbeheerder zijn sindsdien moeizame gesprekken gevoerd. "Veel mensen komen hier om te ontspannen. Als je dan kale plekken ziet, dan is dat een andere beleving dan wanneer je door een mooi bos loopt", aldus De Vries.

'Bos verjongen'

Volgens Staatsbosbeheer worden er boswerkzaamheden uitgevoerd die 'bestaan uit het dunnen en verjongen'. "Dat betekent dat er bomen worden gezaagd, zodat andere bomen de ruimte krijgen en een volgende generatie bomen en bos kan ontwikkelen", laat boswachter Doreen Rugers weten. Dat ligt gevoelig bij het actiecomité. De Vries: "Dit is een niet ecologisch evenwichtig bos. Bomen mogen niet oud worden."
"Wij maken ons zorgen over de dieren die in ons bos leven", stelt De Vries. "Er zijn weinig schuilplekken voor wild. Er zijn minder oude bomen waar spechten en insecten gebruik van maken. En de natuur staat onder druk. Er is al zo weinig", verzucht ze.
'Ontbossing neemt toe in Nederland'

'Forse ontbossing voorbij'

Of er sprake is van grootschalige houtkap, betwijfelt onderzoeker Europese Bossen Bas Lerink van de Wageningen Universiteit. Hij is betrokken bij een vierjaarlijks onderzoek naar de staat van het Nederlandse bos. De totale oppervlakte bos in Nederland is volgens het onderzoek in de afgelopen jaren licht afgenomen tot 363.801 hectare in 2021. De forse ontbossing uit de periode 2013-2017 lijkt daarmee voorbij. De bosoppervlakte in Nederland is in de afgelopen vier jaar met 1925 hectare (0,5 procent) verder afgenomen.
"Helaas zijn we in Nederland netto nog aan het ontbossen. Het gaat wel iets minder hard dan een aantal jaar geleden. Maar elk jaar verdwijnt er nog bos in Nederland, terwijl het landelijk beleid is dat er bos bij moet komen", aldus Lerink.

'Geen bomenknuffelaars'

Eén van de kartrekkers achter de 360.000 handtekeningen is Marjan Houpt uit Lochem. Ze is betrokken bij het Landelijk Netwerk Bossen-en Bomenbescherming met veel aangesloten actiegroepen, waaronder de groep uit Doetinchem. "Wij zijn geen boomknuffelaars", zegt ze. "Wanneer bomen gekapt moeten worden vanwege slechte conditie; dat zij zo. Maar kap van gezonde bomen voor economisch gewin is zeker in deze tijd van klimaatverandering niet meer uit te leggen."

Boswerkzaamheden excursie

Voor belangstellenden organiseert Staatsbosbeheer een excursie voor iedereen die meer wil weten over de boswerkzaamheden op het landgoed. De excursie is op donderdag 15 februari 2024 om 16:00. De excursie is gratis maar vooraf aanmelden is nodig. Dat kan door te mailen naar achterhoekpubliek@staatsbosbeheer.nl.