Stedendriehoek

Wat kun jij vertellen over deze overvallen?

Een foto van de overval op de Dekamarkt in Apeldoorn.
Een foto van de overval op de Dekamarkt in Apeldoorn. © politie/Plaats Delict
APELDOORN - De politie in Apeldoorn had eind 2022 haar handen vol aan overvallen. Het waren er vier, kort na elkaar. De politie heeft de hulp van het publiek nodig de overvallers te pakken.
De onopgeloste overvallen waren op een cafetaria, een supermarkt en twee tankstations. En niet alleen personeel werd daarbij bedreigd, ook klanten.
Op 12 november 2022 overviel een onbekende man met een vuurwapen rond 21.30 uur snackbar De Maat aan de Imkersplaats. Hij maakte een geldbedrag buit en bedreigde een klant.

Klant rent de winkel in

Vijf dagen later was de Dekamarkt in die plaats aan de beurt. Ook hier dreigde de overvaller met een vuurwapen. Winkelpersoneel gaf hem geld en op dat moment meldde zich een klant in de winkel. De man wilde weer weg, maar besloot de winkel in te rennen toen hij ook werd bedreigd.
Op de laatste dag van november in 2022 hadden automobilisten die rond 6.45 uur stonden te tanken aan de Laan van de Mensenrechten niet door dat de Shell op dat moment werd overvallen. De dader graaide biljetten uit de kassa en ging er vandoor op een scooter.
De vierde onopgeloste overval in deze reeks was op zaterdag 3 december op tankstation Haan aan de Marchantstraat. De overvaller kwam vrijwel gelijk met de medewerkster de winkel binnen. De vrouw moest geld uit de kassa halen, terwijl hij op afstand bleef. Nadat de vrouw het geld had gegeven, ging hij weer weg.

Dit doet Slachtofferhulp na een overval

Slachtoffers van overvallen krijgen steun van Slachtofferhulp Nederland. Woordvoerder Roy Heerkens wijst op stressklachten die mensen hebben nadat ze een overval hebben meegemaakt. "De impact van overvallen is echt enorm. Ze zorgen voor angst, onveiligheid en onmacht. Slachtoffers kunnen weken of zelfs maanden last hebben van de confrontatie met een overvaller, ook omdat die confrontaties zo gewelddadig zijn", zegt Heerkens.
Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland.
Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland. © Omroep Gelderland
Wie een overval meemaakt kan herbelevingen krijgen en ook slecht slapen en slechter eten. "Wie hulp nodig heeft, kan ons sowieso altijd bellen", gaat de woordvoerder verder. "De meeste slachtoffers, ongeveer 70 procent van de gevallen, komen bij ons via de politie. Die mensen bellen we zelf en ook op korte termijn. En dan vragen we meteen wat we voor het slachtoffer kunnen doen."
Hulp kan emotionele ondersteuning zijn. Heerkens: "We houden ook in de gaten hoe hoog de stress bij slachtoffers is. Als de stressreacties niet verminderen of zelfs erger worden, dan trekken we aan de bel. Er zijn therapieën om slachtoffers te helpen. De meesten hebben die therapieën trouwens niet nodig."
Slachtofferhulp Nederland staat mensen ook bij tijdens rechtszaken tegen verdachten. Heerkens: "We kunnen helpen bij het vorderen van materiële en immateriële schade bij de rechter."

Geen zekerheid over verband

De politie komt na ruim een jaar met beelden van de overvallen in Apeldoorn. "We hebben de zaken nog steeds in onderzoek en we kiezen ervoor om nu met deze beelden naar buiten te gaan", zegt een woordvoerster. "Het kan zo maar zijn dat de dader over een overval heeft gepraat, omdat die al even geleden is en de overvaller zich veilig waant."
Mogelijk hebben de vier overvallen met elkaar te maken, maar informatie die dat bevestigt heeft de politie op dit noment niet.
Vier overvallen niet opgelost

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Herken je iemand? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie).