Arnhem en omstreken

Cel voor vader die per ongeluk botjes eigen baby brak

Vader mishandelt per ongeluk eigen baby.
Vader mishandelt per ongeluk eigen baby. © Pixabay
ARNHEM - Een 31-jarige man uit Arnhem krijgt twee maanden voorwaardelijke celstraf omdat hij zijn twee maanden oude baby meerdere botbreuken toebracht. Ook krijgt de man een taakstraf van 80 uur.
De man ging in augustus 2022 met zijn zoontje naar de spoedeisende hulp vanwege een knappend geluid bij zijn ribben. Op de gemaakte röntgenfoto waren nog geen breuken aan zijn ribben of sleutelbeen te zien. Korte tijd later, ook in augustus 2022, werd de baby opnieuw onderzocht op de spoedeisende hulp. Nu vanwege een zwelling op zijn sleutelbeen. Opnieuw werd er een röntgenfoto gemaakt. Het jongetje bleek negen gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gebroken groeischijf in zijn linker bovenbeen te hebben.

Om krampjes te verlichten

Zowel de man als zijn vrouw, de moeder van het kindje, ontkenden dit letsel te hebben veroorzaakt. Maar uit de afgeluisterde gesprekken tussen de Arnhemmer en zijn vrouw, de politieverklaring van de vrouw, en de verklaring van de man tijdens zijn rechtszaak, maakt de rechtbank op dat hij zijn zoontje omhoog heeft gegooid en weer heeft opgevangen. Daarnaast maakte hij krachtige fietsbewegingen met de beentjes van de baby. Hij wilde zijn krampjes verlichten.
Volgens de rechtbank had de man niet de bedoeling om dit letsel te veroorzaken. Hoewel hij geen ervaring had met baby'tjes had hij moeten weten dat hij niet zo ruw met zijn zoontje moest omgaan. De man was veel te onvoorzichtig. Daarom veroordeelt de rechtbank hem voor zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Hulpverlening

Toen de man in augustus 2022 met het kindje op de spoedeisende hulp was, trokken de artsen meteen aan de bel. Het kindje was enige tijd uit huis geplaatst en onder toezicht gesteld van de Jeugdbescherming. De Arnhemmer en zijn vrouw toonden inmiddels aan dat zij capabele ouders zijn. Ze wonen sinds kort weer als gezin bij elkaar, maar er is nog steeds hulpverlening betrokken bij het gezin.
De rechtbank vindt een gevangenisstraf op zijn plaats, om niet alleen naar de man, maar ook aan anderen duidelijk te maken dat dit nooit had mogen gebeuren. Kinderen horen juist beschermd te worden door hun ouders en zeker een weerloos, kwetsbaar baby'tje van ongeveer twee maanden oud.