Arnhem en omstreken

Politie rukt nu ook uit bij digitale criminaliteit: 'Niet alleen na diefstal blikje fris'

De politie rukt direct uit na een cybercrimemelding.
De politie rukt direct uit na een cybercrimemelding. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wie slachtoffer wordt van online criminaliteit, kon tot voor kort alleen online aangifte doen of moest daarvoor naar het politiebureau komen. Dat is bij de politie Oost-Nederland verleden tijd. Sinds half januari rijden agenten ook naar meldingen over digitale criminaliteit.
Agenten komen nu direct langs bij slachtoffers die bijvoorbeeld bellen dat ze op dat moment opgelicht worden. De politie Oost-Nederland zegt zo de kans te vergroten om daders te pakken. Ook kan er dan belangrijke informatie voor verder onderzoek vastgelegd worden.
Wie net online is opgelicht, wil mogelijk liever niet online aangifte doen. Het vertrouwen in een veilig gebruik van internet zou dan wel eens verdwenen kunnen zijn. Er zijn inmiddels tientallen meldingen binnengekomen bij de politie en agenten hebben slachtoffers thuis verder kunnen helpen.
Bij de meldingen moet wel een urgente kans zitten om verdachten te treffen, zegt agent Sander Hoed, een van de initiatiefnemers van het project: "Denk aan het ophalen van een bankpas bij iemand thuis, of de mogelijkheid een verdachte in de buurt aan te treffen. Voor meldingen van langer geleden zijn er andere mogelijkheden om aangifte te doen."

Diefstal broodje of blikje fris

Hoed: "Ik werkte tot voor kort in een basisteam en verbaasde me erover dat we wel rijden op een melding diefstal van een blikje fris en een broodje, maar dat mensen die voor duizenden euro’s zijn opgelicht een afspraak moeten maken of worden verwezen naar de online aangifte mogelijkheid."
Samen met collega Remko Leeneman bedacht Hoed dat agenten voortaan ook kunnen uitrukken voor meldingen van cybercrime.
De omvang van online criminaliteit is groot, zegt de politie Oost-Nederland. Dagelijks worden mensen online opgelicht, zoals met bankhelpdeskfraude. Oplichters bellen dan en doen zich voor als bankmedewerker. Ze melden dat geld op een bepaalde rekening gevaar loopt en veilig moet worden gesteld door het over te boeken naar een andere rekening. Ook kunnen ze bellen met de mededeling dat een betaalpas niet meer veilig is en dat iemand van de bank of een koeriersdienst deze op komt halen.
Een ander voorbeeld is sextortion: afpersing waarbij gedreigd wordt seksueel getinte foto’s of beelden openbaar te maken. Voor deze en enkele andere vormen van digitale criminaliteit geldt de nieuwe werkwijze.
Volgens de politie Oost-Nederland zijn agenten en slachtoffers na eerdere pilots tevreden over de aanpak. De verwachting is dat die dit jaar in meer politieregio's wordt uitgerold.