Stedendriehoek

Kinderen vatten fietsendief in de kraag: 'Eigenlijk niet zo slim'

Deze meiden pakten een dief aan.
Deze meiden pakten een dief aan. © NOS Jeugdjournaal
ZUTPHEN - Een dief vangen als een echte superheld op sokken. Dat deden Iris (12), Fien (12) en Floor (11) tijdens een doodnormale schooldag. Een man probeerde de fiets van Fien te stelen, maar daar staken deze drie helden een stokje voor. Wat zij mee maakten, lijkt wel op een scène uit een spannende film.
Gelukkig heeft Fien haar fiets weer teruggekregen en zijn de drie inmiddels van de schrik bekomen. Nu de meiden erop terug kijken, hadden ze het misschien toch anders aangepakt. "Het was eigenlijk niet zo slim" vertelt Iris aan het Jeugdjournaal. "Want het had zo anders af kunnen lopen."
Iris vertelt over het voorval. "Ik zat aan een tafeltje in de klas en ik keek een beetje naar buiten. Toen zag ik ineens dat er een vreemde man bij de ingang van de fietsenstalling stond." En dat vertrouwde ze niet.

'Ik moet naar de wc'

Ze ziet toe hoe de fiets van klasgenoot Fien wordt meegenomen door de onbekende man. Ze bedenkt zich geen moment en rent naar de deur. De juf vraagt nog wat ze precies gaat doen. "Ik moet naar de wc", zegt ze tegen de juf en ze stormt de klas uit. Op sokken en zonder jas rent ze naar buiten, want die doen leerlingen altijd uit voordat ze het klaslokaal in komen.
Zodra ze buiten is, rijdt de man met de fiets langs haar heen. "Ik riep: "Geef mijn fiets terug" maar de man luisterde niet naar Iris. Ze besluit om achter hem aan te rennen. Ook Fien en Floor rennen op sokken naar buiten. "Ik riep nog: 'Hé, dat is mijn fiets!'", vertelt Fien. Vervolgens rent het trio achter hem aan.
Ruim vijfhonderd meter rent het drietal, dwars door de straten van Zutphen, achter de dief aan, totdat ze bij een andere school komen. Bij deze school staan verschillende ouders op het plein te wachten op hun kinderen. Daar wordt de man omsingeld en overmeesterd. Vervolgens is het wachten op de politie. Als de man eenmaal ingerekend is door de agenten, krijgen de meiden op school iets lekkers tegen de schrik. "Thee met koekjes", roepen ze in koor.
Bekijk hier de reportage:
Fien, Floor en Iris zijn echte helden