Gelderse Vallei

Daders misstanden in gezinshuizen kunnen vaak ongestraft verder

Signalen van misstanden worden niet of laat opgepikt.
Signalen van misstanden worden niet of laat opgepikt. © Omroep Gelderland
DE GLIND - Voorkomen dat daders van misstanden binnen de gezinshuiszorg aan het werk kunnen blijven, is vrijwel onmogelijk. Gebrek aan regelgeving en registratie leiden nauwelijks tot vervolging. Dit blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
Tientallen slachtoffers van mishandeling en misbruik deden hun verhaal. Uit gesprekken en uit dossiers blijkt dat signalen van misstanden niet of laat worden opgepikt. Misstanden leiden zelden tot aangiftes en tot een veroordeling kwam het nooit. Stichting Kwaliteitsregister Jeugd pleit nu voor een registratieplicht.
“Ik denk dat er een hele hoge drempel is voor het doen van aangifte”, zegt Joliska Hellinga, jurist bij Jeugdstem. Deze organisatie ondersteunt kinderen en ouders die te maken hebben met de jeugdzorg. “Er komt nogal wat op je af. We weten ook dat heel veel aangiftes uiteindelijk niet leiden tot echt onderzoek of strafzaken.”
Zonder veroordeling is er geen enkel obstakel om als gezinshuisouder te blijven werken. Iemand die niet veroordeeld is, behoudt zijn Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en mag met deze kwetsbare doelgroep blijven werken. Want een VOG is het enige papiertje dat je als gezinshuisouder nodig hebt. In het Vizier van De Jager kijkt vanavond achter de voordeur van de gezinshuizen.

Controleren arbeidsverleden niet mogelijk

Entrea Lindenhout is een aanbieder van gezinshuiszorg. Bestuurder John Goessens ziet ook dat er weinig aangifte wordt gedaan omdat het een ingewikkeld proces is. “Wat zou helpen, is dat onmiddellijk een lampje gaat branden als je je meldt als gezinshuisouder, terwijl je dat ergens anders al bent geweest. Dat is goed te doen, maar het is er niet.”
Het lijkt voor de hand liggend, dat je het arbeidsverleden van een gezinshuisouder die met kwetsbare kinderen gaat werken, controleert. Bij de meeste zorgberoepen is dat zelfs verplicht. Je doet dan onder meer navraag bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Maar voor gezinshuisouders is dit niet mogelijk. De wettelijke grondslag ontbreekt. Want zelfs als bij de inspectie bekend is dat de sollicitant eerder is ontslagen vanwege (vermoedens van) seksueel misbruik of geweld tegen jeugdigen, mag de IGJ dat niet delen met jeugdhulpaanbieders.

Elk slachtoffer is er één te veel

Wie in het arbeidsverleden van een jeugdzorgprofessional wil duiken, kan ook terecht bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Wie werkt in de jeugdhulp, moet in principe hier ingeschreven staan. Bij klachten kan het SKJ een zorgprofessional uit het register schrappen. Dan mag diegene ook het werk niet meer uitvoeren. Maar deze vlieger gaat niet op voor gezinshuisouders, want voor hen is registratie niet verplicht.
Herman Geerdink, interim-bestuurder van SKJ, zou dit graag anders zien: “Ik vind het gek dat een groep mensen die de meest kwetsbare kinderen zo’n beetje begeleiden, dat daar niet algeheel voor geldt: U zij SKJ-geregistreerd. Daar moeten we met elkaar over in gesprek. Liever een beetje snel. Want elk kind dat slachtoffer wordt, is er één te veel.”
Kijk hier naar het tweede deel van In Het Vizier van De Jager
In het vizier van De Jager - De schokkende waarheid achter de gezinshuiszorg (deel 2)
Publicatie met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten
Publicatie met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten © Omroep Gelderland