Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Vakantiepark blijkt witwasparadijs: 'Gaat om miljoenen'

Ook goedlopende vakantieparken doelwit van criminelen
Ook goedlopende vakantieparken doelwit van criminelen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Criminelen wassen op grote schaal geld wit op vakantieparken. "Het gaat om miljoenen", zegt Ahmed Marcouch, voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. Volgens onderzoekers gebeurt witwassen door middel van vastgoed niet alleen op verwaarloosde vakantieparken, maar ook op goedlopende parken. Gemeenten moeten beter zicht krijgen op wat er op de parken speelt.
Maandag is het rapport 'Fout Vastgoed' gepresenteerd. Een huisje op een park, dat in criminele handen blijkt te zijn, is volgens het rapport niet altijd goed zichtbaar. “Ook populaire, goedlopende parken zijn gevoelig voor criminele investeringen", staat in het rapport.
"De vakantieparken moeten heel kritisch naar elkaar omkijken," zegt Marcouch. "Voorkom dat je misbruikt wordt door de georganiseerde misdaad. Houd elkaar bij de les en in de gaten."

Extra toezicht

De signalen van witwassen die er wel zijn, zitten vooral in de boeken. Een vakantiehuisje dat snel wordt doorverkocht voor ineens veel meer geld; dat is een indicatie dat er sprake is van ‘fout vastgoed’. Volgens de onderzoekers kunnen gemeenten wel beter zicht krijgen op de parken. Dat kan door parken een extra vergunning op te leggen, waarna er een integriteitsonderzoek gedaan kan worden.
"Gemeenten kunnen bijvoorbeeld exploitatievergunningen verplichten, waardoor je ook een instrument als BIBOB kunt gaan inzetten. Dan kan er geen fout geld in onze vakantieparken komen", aldus Marcouch. "Maar je kunt ook denken aan registratie van de huisjes in het kadaster. Waardoor je een beter beeld krijgt van wie de eigenaren zijn van de huisjes, die soms tonnen kosten."
De onderzoekers pikten er tien grotere parken uit. Mystery guests deden zich voor als potentiële kopers van een vakantiewoning en probeerden informatie te krijgen. Ook deden ze een rondje over het park om te kijken of de chalets verhuurd werden. Ze controleerden of het een echt vakantiepark is of dat er vooral vaste bewoners zijn.

Investeren werkt in voordeel crimineel

Het rapport stelt dat parkeigenaren kwetsbaar zijn als het park niet langer aantrekkelijk is voor vakantiegangers. “Maar hoewel verwaarloosde parken aantrekkelijker zijn voor criminele investeringen, is het ook mogelijk dat criminelen investeren op parken die goed voor de dag komen. In zulke gevallen zullen investeringen zo goed als onzichtbaar zijn, wat juist in het voordeel van de crimineel werkt.”
Daarnaast is het bij recreatiewoningen makkelijker om te verhullen wie de eigenaar is, ook ligt de waarde minder vast dan bij normale woningen. Dat maakt het makkelijker om geld wit te wassen.